Властите в американския щат Флорида призоваха още 700 хиляди души да се евакуират преди идването на урагана Ирма. Така общият брой на призованите да сторят това доближи 7 милиона души, предаде Асошиейтед прес.
По-рано днес властите обявиха, че са издали нареждания както за задължителна, така и за доброволна евакуация, отнасящи се до 6,3 млн. души. Броят обаче нарасна, тъй като прогнозираната траектория на Ирма се смени в западна посока.
Размерите и посоката на бурята накараха властите да наредят евакуации и по двете крайбрежия на Флорида, включително в някои от най-големите населени места в щата. Флорида е третият по население американски щат с 21 млн. жители. Над 50 000 души потърсиха убежище в училища, общински сгради и църкви. Федералните власти на САЩ също са разкрили убежища — който няма къде да отиде, отива натам, а други са по хотели или при роднини. Координаторът на убежищата на Червения кръст Стив Байър заяви, че повечето хора в настанителните центрове са благодарни и доволни.
В източната част на щата Джорджия бяха призовани да се евакуират 540 000 души.
В Южна Каролина беше издадена заповед за задължителна евакуация за осем острова. Най-голям от тях по население е Хилтън Хед с около 40 000 жители.
Очаква се ураганът да връхлети Флорида в ранните часове на неделния ден местно време. За последно ураганът беше над Куба, като максималната скорост на ветровете му беше 125 км/ч. Според последната прогноза на Националния център по ураганите в САЩ — която все още може да се промени леко и е с рамки на статистическата грешка от няколко десетки километра — Ирма ще връхлети Флорида на три места: първо в района на Лоуър Кийс, а после, придвижвайки се над водата, да се появи отново на сушата при Кейп Коръл и Форт Майърс; оттам се очаква да се насочи към гъсто населения район на залива Тампа, където е и едноименният град Тампа; след Тампа Ирма се очаква да се върне към Мексиканския залив и после за трети път да стъпи на сушата във Флорида, северно от Хомосаса Спрингс. Прогнозите са през следващите дни ураганът да продължи през Флорида към Джорджия и Тенес, БТА

Тагове: ; ; ;