«Държавният секретар Рекс Тилърсън често изглежда като малчуган във външнополитическия екип на Тръмп. Но, избягвайки вниманието на пресата, той, както изглежда, разработва широка стратегия, насочена към сътрудничество с Китай — с цел разрешаването на севернокорейската криза,  а и с Русия — с цел стабилизацията на Украйна и Сирия», пише Дейвид Игнатиус в The Washington Post.

«Подходът на Тилърсън се изгражда върху личната дипломация и преките контакти с китайските и руските лидери, а със Северна Корея ще осъществява по частни канали.

Неговото основно странегическо положение е следното: ако САЩ могат тънко да управляват отношенията с китайския президент Си Дзинпин и с руския президент Владимир Путин — и да позволяват на тези лидери да си присвояват лаврите за успехите — трудните регионални проблеми могат да бъдат решени по-ефективно», се казва в статията.

«Тилърсън продължава да работи с руското досие дори след налагането на нови санкции срещу Русия.

Той познава Путин от 1999 г. и го счита за предсказуем, макар понякога и агресивен лидер.

Дори когато американо-руските отношения да се намират в лошо състояние, Тилърсът допуска, че може без излишен шум да постигне прогрес в Украйна и Сирия, твърди Игнатиус.

За Украйна Тилърсън подкрепя предложението на Русия да се изпратят миротворци от ООН, за да се ориентират, според Путин, около нападенията на Порошенко над подкрепяните от Русия сили в източна Украйна».

Наблюдателите на ООН при всички случаи ще съдействат за осъществяването на Минските споразумение, дари ако Путин бъде хвален, а Порошенко обвинен, се казва в статията.

«Понякога войнственият маниер на Тръмп и сдържаността на Тилърсън е неочаквано съчетание. Много наблюдатели се съмняват, че техните отношения могат да продължат дълго.

Но Тилърсън, както изглежда, издържа на удари. И на постове в Туитър.

Когато Тръмп си позволява кофти коментари, Тилърсън се отнася към тях като част от политически ландшафт — и измисля как да ги използва за благото», разсъждава авторът.

«Вероятно Тилърсън е най-непубличният главен дипломат в съвременната история на САЩ, но това, очевидно, е негов избор.

По вашингтонските стандарти той е толкова незаинтересован от това, че изглежда странен.

Не обича да си приписва заслуги в своето досие», се казва в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://www.washingtonpost.com/opinions/tillerson-is-working-with-china-and-russia—very-very-quietly/2017/09/07/1aed4970-9416-11e7-89fa-bb822a46da5b_story.html?utm_term=.99dd034a753e

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;