Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска становище на Европейската банка за възстановяване и развитие по случая с Калин Митрев.

Повод са появилите се публикации от няколко европейски медии за информация от съвместно разследване, според която правителството на Азербайджан е изпрало 2,9 милиарда долара през 4 „кухи” британски компании между 2012 и 2014.

Според публикациите част от средствата са плащани на европейски общественици и журналисти за лобиране в полза на режима на Илхам Алиев. Пак според публикациите през британските компании на Калин Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги.

По случая финансовият министър Владислав Горанов разпореди проверка и е разговарял лично с Калин Митрев.

В обясненията си той е посочил, че става въпрос за период, когато не е работел в банката, а получените доходи е декларирал и е платил съответните данъци. Според Митрев фактите в чуждия печат са безпочвени спекулации.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че министър Горанов е обяснил пред кабинета, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката. Очаква се след като бъде получен официален отговор от ЕБВР по случая, министър Горанов да докладва пред правителството и то да излезе с позиция.

В свое изявление след правителственото заседание министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред медиите, че в позицията си Митрев заявява към правителството, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Според Горанов това може лесно да бъде установено със съответната проверка в регистрите на НАП.

Той уточни, че са коментирали в правителството ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев.

Според финансовия министър на този етап от това, което са получили като позиция от страна на Митрев, не виждат нарушения на българското законодателство.

Пред Нова телевизия Митрев заяви, че скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.

Той не отрече, че е взимал пари, но те са били регламентирани, декларирани и с платени данъци. По думите му това е безсмислена спекулация, която е достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на него и на семейството му.

„Споменава се български представител.

Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам”, обясни Митрев.

Главният прокурор Сотир Цацаров също разпореди проверка по случая, като от прокуратурата уточниха, че тя ще се извърши от СГП. На Националната агенция по приходите (НАП) ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;