Федералният съд в Бруклин, Ню Йорк, осъди на 4 години и 9 месеца затвор известния турски актьор Ердал Куюмджу по обвинение за нарушаване на наложеното от САЩ ембарго на Иран, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Освен това той ще трябва да заплати глоба в размер на 7 хиляди ЩД. След като бъде пуснат на свобода в продължение на 3 години ще бъде под съдебен контрол.
Процесът срещу турския актьор е заради посредничеството му за продажбата на Иран през Турция на закупен от него в Охайо кобалт на метален прах, който се използва в космическата и авиационната промишленост. В Турция Ердал Куюмджу е известен с участието си в редица игрални филми, телевизионни сериали и театрални постановки, като „Синът ми ще стане човек”, „Безумна любов за престол”, „Заседание”, „Тереза”, „Вие поставете име на пиесата, ние не можахме” и др.
Счита се, че съдебното решение за турския актьор може да послужи като пример и прецедент и в процеса срещу скандалния турски бизнесмен от ирански произход Ръза Сарраф и още трима други турски граждани. Те са със същите обвинения за нарушаване на ембаргото на САЩ над Иран. Към тази група на подведени под съдебна отговорност в САЩ турски граждани вече е включен и бившият министър на икономиката Зафер Чаглаян, посочва още „Джумхуриет”, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ;