Руските технологични компании ще загубят държавни поръчки, ако не преминат на използване на «домашен», т.е. разработен в Русия софтуер, предупреди днес президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.
Путин обърна внимание, че в някои сфери държавните институции не могат да работят с компании, използващи чуждестранен софтуер, защото това представлява риск за националната киберсигурност.

«С оглед на сигурността има неща, които са критично важни за държавата, за поддържането на нормалното функциониране на живота в някои сектори и региони», каза Путин, цитиран от Интерфакс, на среща с руски технологични производители.

«И ако вие продължите да внасяте хардуер и софтуер в такива количества, то в определени области държавата неизбежно ще ви каже: вижте, ние не можем да купим това, защото някой някъде ще натисне едно копче и всичко тук ще  се срине», продължил президентът, цитиран от агенцията.

Така че имайте това предвид», предупредил той.
Ройтерс припомня, че руските държавни институции постепенно преминават на използване на родни технологии като част от усилията на Кремъл да съкрати вноса. Тези действия се засилиха, след като западните държави наложиха санкции на Русия заради анексирането от нея на украинския Кримски полуостров през 2014 г. Много частни фирми в Русия обаче все още използват предимно вносни технологии.
Много длъжностни лица от екипа на Путин твърдят, че Русия трябва да затегне своята киберсигурност, за да се защитава от атаки, предприети от чуждестранни разузнавателни агенции, БТА

Тагове: ; ; ; ;