В навечерието на предстоящата Генерална асамблея на ООН президентът на Русия Владимир Путин извърши неочаквана маневра, пише Бенямин Трибе в шейцарския  Neue Zuercher Zeitung.

На срещата в Китай «Кремъл предложи да се използват миротворците от ООН в районите в Източна Украйна», са казва в статията.

Генералната асамблея започва следващата седмица, проектът на руската резолюция за миротворците вече е внесен в ООН и активно се обсъжда от експертите.

Украйна «рискува не само да изгуби политическата инициатива, но за нея за асболютно неприемливи някои детайли на путинското предложение», се казва в статията.

Русия предлага да се използват миротворците само на линията на съприкосновение за охрана на наблюдателната мисия на ООН.

Но Украйна би искала миротворците да контролират цялата сепаратистка територия и особено на границата с Русия, се казва в статията.

Освен това, Путин иска Киев в името на подготовката на мисията на ООН да установи контакт с представителите на «метежните територии», продължава изданието.

Но Украйна отказва и тази стъпка, защото това щяло да означава «неявно признаване на сепаратистите», пише авторът.

По такъв начин, прави изводите си Трибе, условията, по които Путин иска да вмъкне «сините каски» в Украйна, имат за цел да закрепят настоящия статус-кво с помощта на ООН, се казва в статията.

Разделянето на Украйна само ще се засили, твърди авторът.

Москва ще запази всички свои възможности за снабдяване на сепаратистите, но ще получи маската на миротворец», завършва авторът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://www.nzz.ch/international/uno-blauhelme-fuer-die-ostukraine-putins-wandel-vom-kriegsherrn-zum-friedensfuersten-ld.1314795

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;