Съветникът на украинския президент по външна политика Константин Елисеев разкритикува външния министър на Германия Зигмар Габриел за предложението му да се отменят санкциите срещу Русия, независимо от това, че Москва все още не била изпълнила ангажиментите си по Минските споразумения, пише  Frankfurter Allgemeine.

Както заявява за изданието Елисеев, Габриел «не за първи път изразява подобни безотговорни идеи», а неговото «последно предложение напомня отстъпките на западните страни пред хитлеровска Германия през 1938 г».

В същото време политикът благодари на канцлера на Германия Ангела Меркел за това, че тя «непоколебимо защитавала териториалната цялост на Украйна».

Социалдемократът Габриел изразил мнение «повече да не обвързваме отслабването на санкциите срещу Москва с реализирането на Минските съглашения».

Определена роля изиграло предложението на руския президент Путин да се изпратят миротворци в източната част на Украйна, пишат журналистите.

«Няма смисъл да се чака кога Минското съглашение ще бъде изпълнено и едва тогава да се свалят санкциите от Русия, казал министърът. — Дайте да постигнем примирие и извеждане на тежкото въоръжение и след това като възнаграждение да отменим санкциите, както и да помогнем за възстановяването на изтока на Украйна».

Против идеите на Габриел се изказал и главата на украинското МВнР Павел Климкин.

«Такива сигнали са много вредни. Неотдавнашното изявление може да се разглежда като заиграване с Кремъл», заяви Климкин заFrankfurter Allgemeine.

Според него, световната общност трябва «да се придържа към единна позиция, докато последният руски войник на напусне територията на Украйна».

Преди година по време на предизборната кампания в Германия Социалдемократическата партия искаше да се направят отстъпки пред Москва — тогава тя искаше постепенно отслабване на санкциите в случай на постепенната реализация на Минските съглашения, се казва в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/f-a-z-exklusiv-kiew-wirft-gabriel-russlandfreundlichkeit-vor-15186731.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;