Очакват се законови промени, за да стане възможно бъдещият вицепрезидент на Турция да остане и партийна фигура, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Ако президентът и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган направи лидера на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели свой заместник, това ще означава една нова политическа конфигурация: коалиция, но не в Меджлиса; а в новия Президентски сарай „Бештепе”…

Упорито се говори, че Ердоган може да предложи на някои политици, като споменатия лидер на ПНД Девлет Бахчели, или на бившия министър-председател г-жа Тансу Чилер, поста на вицепрезидент. Само и само за да спечели насрочените за 3 ноември 2019 година общи и президентски избори. Правителството на ПСР вече внесе в Меджлиса предложения за хармонизиране с конституционните промени, с които да стане възможно „вицепрезидентите да бъдат политически ангажирани”.

Ако Девлет Бахчели приеме тази оферта, дори и да стане вицепрезидент, той ще запази поста си на генерален председател на ПНД.

Понеже Ердоган има нужда да продължи партньорството с ПНД по-специално за да си гарантира 51% на президентските избори през 2019 година. Именно заради това се предполага, че той ще предложи постовете за вицепрезидент на Девлет Бахчели, или на Тансу Чилер.

Понеже съгласно извършените конституционни промени с референдума на 16 април, вицепрезидентите и министрите, които ще се назначават измежду народните представители, автоматично изгубват статута си на депутати. За да се избегне това „неудобство”, миналия парламентарен сезон правителството на ПСР депозира в Меджлиса пакет от предложения, позволяващи „бъдещият вицепрезидент да остане партийна фигура”. Т.е. макар и вече да не е депутат, да запази партийната си власт.
Партийният вицепрезидент

Очаква се пакетът от промени да бъде обсъден в комисиите и в обща пленарна зала веднага след откриването на новата парламентарна година на 1 октомври. Ако бъде приет този пакет, лицето, което ще бъде назначено за вицепрезидент, ще може да остане и генерален председател на политическа партия. Ако Девлет Бахчели даде подкрепа на Ердоган на президентските избори и приеме предложението за вицепрезидент, ще може да продължи и дейността си като лидер на ПНД.

При това положение, след 17 години Турция на практика ще се върне към коалиционните правителства, за които самият Ердоган беше казал, че „вече са приключили и остават в историята с новата система на управление”.
На дневен ред ще бъде поставен и въпросът за включването в кабинета на министри от ПНД, или посочвани от ПНД лица. Ако на общите избори през 2019 година Девлет Бахчели влезе в Меджлиса и в случай, че приеме поста на вицепрезидент, той автоматично изгубва статута си на народен представител. Съгласно конституционните промени, ще може да бъде съден единствено от Върховния съд.

Също според тях, вицепрезидентът ще може при необходимост да изпълнява задълженията на президент. В случай на партньорство между ПСР и ПНД, заместването на Ердоган именно от Девлет Бахчели ще бъде поставено с пълна сила на дневен пред.

Превод и редакция: Георги Димов, Фокус

Тагове: ; ;