Drive: Западните соцмрежи се плашат помежду си с руския «баща на всички бомби»

Дата на публикуване: 09 09 2017, 07:16


Неотдавна в социалните мрежи се появи слух, че в сирийската провинция Дейр ез-Зор Русия уж е употребила срещу ИДИЛ авиационна вакуумна бомба с огромна мощност, която се нарича «бащата на всички бомби», съобщава The Drive.
Ако това е истина, то тази стъпка на Москва е предупреждение към подкрепяните от САЩ привърженици на сирийските въстаници, които имат намерение да влязат в територията уж, за да подкрепят ИДИЛ, не изключва изданието.
Drive: западные соцсети пугают друг друга российским «отцом всех бомб»

Reuters
 Ако тази информация се потвърди, то това ще бъде първият случай, в който Москва използва това оръжие в бойни действия.
На 7 септември 2017 г. в Туитър се появи пост, в който се твърдеше, че очевидци и активисти близо до сирийския град Дейр ез-Зор са видели тази бомба в действие.
На този етап Министерството на отбраната на Русия не е съобщило за употребата на този вид оръжие.
Както отбелязва The Drive, за «бащата на всички бомби», който официално се нарича Авиационна вакуумна бомба с повишена точност, е известно малко.
Практически няма никакви официални снимки или видео от това оръжие.
В един от публикуваните неотдавна постове в Туитър дори се използва снимка на макет на термоядрения «Цар-бомба»  на СССР.
Както казват руснаците, бомбата тежи над 14 хиляди фунта, а мощността на взрива й достига 44 тона в тротилов еквивалент.
Ако съобщенията за руския въздушен удар се окажат истина, това е послание за другите участници в конфликта в Сирия, твърди изданието.
Мощният удар на Русия може да се разглежда като предупреждение към всички сили, които са против режима на Асад.
Петя Паликрушева за News Front
Източник: http://www.thedrive.com/the-war-zone/14175/rumors-fly-that-russia-has-dropped-the-father-of-all-bombs-in-syria

Тагове: ; ; ; ;