Сръбската агенция за разузнаване и сигурност BIA е задържала 35-годишен джихадист-единак, който е търсил контакт с ислямистките организации и е подготвял терористични нападения на територията на страната, съобщават сръбските медии, като се позовават на съобщение на специалните служби.
Според информацията на BIA става въпрос за «психически нестабилен човек, етнически сърбин, който преди година е приел исляма и оттогава е започнал да се интересува от екстремисткото тълкование на тази религия».
При ареста на джихадиста са били намерени скици на най-подходящите за терористични нападения места, както и «рецепти» за подготовка на бомби и експлозиви.
Службите смятат, че сръбският джихадист не трябва да се приема като част от Ислямска държава.
В съобщението за проведената антитерористична операция «Vecernje novosti» публикува и карта за базите на ислямистите на Балканите, като отбелязва градове на територията на Македония, Косово, Сърбия, Черна Гора и Босна и Херцеговина.
Сръбското издание на руския «Спутник» пише по темата под заглавие «BIA лови «самотник», подготвял терористични нападения в Сърбия».
Белградският «Правда» задава въпроса «дали Ислямска държава се е готвила да нападне Белград с предотвратеното терористично нападение?

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;