08 септември 2017- Нюз Фронт.

Европа започна да се отказва от Америка постепенно, и везните накланят в полза на Русия,

Своята геополитическа позиция заявява и Япония.

По-рано стана известно, че началникът на генералният щаб на ВС РФ Валерий Герасимов, ще пристигне на работно посещение в Япония, както заяви президентът на Русия Владимир Путин след приключването на руско-японските преговори.

 

 

 

На свой ред, стана известно, че Абе  е приел поканата да посети Петербургският икономически форум през 2018 година, и да открие в Москва годинита на Япония в Русия.

Страната на изгряващото слънце, тръгва на безпрецедентно сближаване с Русия във военната сфера, смята ветеранът от ВС и доцент в катедрата по политология и социология на Руския икономически университет » Г. В. Плеханов», Александър Перенджиев.

 

 

» Това говори, че политическият елит на Япония разбира: държавата има нужда от алтернатива в сферата на военното сътрудничество със САЩ, за запазване на суверенитета си и избягване на икономически последствия.

Към укрепянето на канала на общуване с нашата страна, Япония беше подтикната и от решението на Тръмп да преразгледа системата на икономическите си отношения с Южна Корея.

И имайки предвид непредсказуемостта на американската политика, е по-добре за Япония да има сътрудничество с Русия.

 

 

 

В устойчивите отбранителни, а не само политически връзки с Русия, Япония вижда много предимства, смята експертът.

В това число, и възможността да намери подкрепа и защита, в условията на изострянето на ситуацията на Корейския полуостров след ядрените изпитания на КНДР

 

» Освен това не е изключено, че Япония може да получи системи за противоракетна отбрана именно от Русия, а не от Съединените Щати, които смятат, че могат да установят монопол при доставките на оръжия в тази страна, диктуват условията на сделките, карайки Япония да плаща огромни сметки. 

Япония на свой ред желае да бъде независима.

И ако при отсъствие на конкуренция САЩ си позволява безцеремонно поведение, Япония усеща, че суверенитетът й не е защитен».

 

За Русия също има определени плюсове в сътрудничеството с Япония, която все пак е известна като страна на високите технологии и различни иновации, преди всичко в технически план.

 

Япония има интерс и от бойният опит на Русия във борбата с тероризма, смята експертът. По тези причини от особено значение, е развитието на сътрудничество не само във въпросите на разработка на военна техника и въоръжение, но и изучаването на особеностите на водене на съвременни войни.

Затова Япония проявява и активно желание да укрепи и развие сътрудничеството си с Русия именно във военната сфера с цел укрепяне на собствената си национална сигурност и суверенитет.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;