08 септември 2017- Нюз Фронт.

Края на санкционния «пинг-понг»: политолог обясни заявлението на Държавният департамент на САЩ за политиката » око за ко».

От Държавния департамент на САЩ изразиха надежда за подобряване на отношенията с Русия в бъдеще.

 

 

 

« Искаме подобряване на нашите отношения. Не искаме тази размяна на дипломатически действия на принципа » око за око»,- заяви представител на ведомството Хейзър Наурът.

 

От Държавния департамент на САЩ разчитат, че ескалацията на дипломатическия конфликт с Русия ще се прекрати.

Научния сътрудник на центъра за евроатлантически изследвания по отбрана на РИСИ, политологът Константин Блохин, смята това изявления за признак на това, че политическите елити на САЩ се опасят от получаването на равностоен отговор от страна на Москва.

Вашингтон започва да осъзнава, че ако продължава още да дразни Русия с различни репресивни мерки, може да получи справедлива ответна реакция.

В частност, отново да се съкрати количеството американски дипломати в Русия.

По-рано руският президент Владимир Путин намекна, че руската страна действително може да предприеме такава крачка.

 

 

 

 

Експертът подчерта, че въпросите свързани с незаконните действия на САЩ по отношение на дипломатическата собственост на Русия, могат да бъдат решени от руската страна по правов път.

 

» При необходимост нашата страна може да се обърне към американски съд.

Това беше много обмислен и балансиран ход.

Ако Русия се обърне със съответния иск към съдебните органи, то при всички положения, ще спечели. 

Ако съдът застане на страната на Русия- това ще означава юридическа победа. Ако пък даже съдът заеме » про-американско» решение, то Съединените Щати и тяхната знаменита съдебна система ще получат сериозна имиджова щета«,- коментира ситуацията експертът.

 

Експертът коментира и още, че към настоящият момент, предвид възникналата дипломатическа руско-американска криза, Русия се държи достатъчнко търпеливо и сдържано към САЩ.

А Москва разполага с всички механизми и възможности позволяващи съществено да затрудни  работата на западните транснационални корпорации на руския пазар.

Въпреки, че руският държавен глава не предприема подобни мерки, което свидетелства за неговото нежелание да продължава конфликта, който САЩ провокираха.

Разбира се, другия аспект на ситуацията е, че по такъв начин света вижда поредния епизод на «американска липса на възпитание», образно казано, липса на политическа зрялост, незачитане на международните правови норми  и поредния опит за провокация към Русия.

 

Примирителната реторика от страна на САЩ може да свидетелсва и за още нещо, смята политологът Константин Блохин.

По съобщения в американската преса Държавния департамент на САЩ в момента се намира във вътрешна криза, за което свидетелсват публикациите за смяната на Рекс Тилерсън с Ники Хейли.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;