Известната турската писателка Аслъ Ердоган все пак успя да си вземе задграничния паспорт, съобщава електронното издание на вестник „Джумхуриет”.

Дълго време паспортът не й беше даван, независимо от отпадането на забраната да напуска страната. След опита за преврат от 15 юли м.г. Аслъ Ердоган беше задържана и прекара в затвора 4,5 месеца под претекст публикации в прокюрдския вестник „Йозгюр Гюндем” (букв. превод: „Свободен дневен ред” – агенция „Фокус”). Впоследствие е пусната на свобода, отменена е забраната й да напуска Турция, но самият паспорт без никакви обяснения не й е върнат. Поради тази причина досега тя не можеше да замине зад граница за да получи дадените й награди.
В резултат на международните кампании и честите дискусии по темата в медиите и сред обществеността, все пак Аслъ Ердоган вече има задграничен паспорт.
„Най-накрая го получих. Благодаря на всички за получената подкрепа за да бъде преодоляна една несправедливост. Преди всичко – на международния ПЕН-клуб и на депутатката от Народно-републиканската партия (НРП) Селина Доган.”, оповести в социалните медии Аслъ Ердоган, цитирана от „Джумхуриет”, Фокус

Тагове: ; ; ;