Унгарският премиер Виктор Орбан осъди «насилието» в приетия от ЕС механизъм на задължителни квоти за прием на бежанци и отказа Унгария да се превърне в «страна на имиграция», предаде Франс прес.
В отговор на изпратеното във вторник писмо на Жан-Клод Юнкер, в което председателят на Европейската комисия напомня на Орбан, че «солидарността не е меню по избор», унгарският премиер заяви, че е «шокиран и озадачен» от това изказване.
«Тълкуването на принципа на солидарност, който описвате в писмото си, означава по същество Унгария да се превърне в страна на имиграция против волята на унгарския народ», отвръща Орбан в писмо, което бе публикувано в сайта на унгарското правителство.
«За мен това не е солидарност, а насилие», казва Орбан и заявява, че за разлика от други страни от ЕС, Унгария няма «колониално минало».
«Тези големи страни членки (на ЕС) се превърнаха в страни на имиграция поради задълженията, произтичащи от колониалното им минало. Унгария, напротив, не иска да става страна на имиграция и не може да приеме да я карат насила да стане такава», отбелязва Орбан, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;