Европа захвърли балканските страни, където ИДИЛ вече постави свои пешки, пише журналистът и експерт по бивша Югославия Шарл Нон.

Балканите изчезнаха от радиолокационните екрани след рухването на бивша Югославия и края на войната в Босна.

Сега ЕС разглаголства за положителни резултати в икономическото и социално развитие на региона, изтласквайки на втори план запазването на правовата държава и демокрацията.

Засилването на радикализма, който се забелязва за изминалите няколко години на Балканите, таи в себе си немалко потенциални резултати и реални заплахи, се казва в статията.

Между 1992 и 1995 години в Босна се появи контингент от чужди ислямистки бойци, пристигнали от Западна Европа и Близкия Изток. Те се внедриха в различни групировки и оттогава започнаха да съдействат за разпространението на новия тип ислям, често свързан с уахабизма, който е твърде далечен от толерантния ислям, свойствен за балканските страни, посочва експертът.

От началото на гражданската война в Сирия броят на бойците, заминали от балканските страни, за да се присъединят към ИДИЛ, достига до 800 човека.

Завръщането на стотици от тези джихадисти плаши и шокира.

ИДИЛ вече обяви Албания за потенциална мишена и призова да се обезглавят «неверниците» в Сърбия и Хърватия, пише изданието.

В неотдавнашния доклад на Европол е изразена тревогата за вербуване от региона, за тренировки и пътувания на екстремисти.

Подозренията за съществуването на джихадистки учебни лагери стигнаха до Словения, мирният член на ЕС, където междуетническите конфликти са фактор, пише Нон.

От страна на международната общност не спират опитите за приспособяване към местните реалности.

На 8 септември ще се съберат министрите на вътрешните работи на страните, част от процеса Бордо-Бриони (който цели поощряването към сближаване между Балканските страни и ЕС), подкрепяни от международния фонд «Женевски център за демократичен контрол над въоръжените сили» (DCAF), двете инициативи са посветени на въпросите на сигурността на Балканите.

Там ще бъде стартирано «Интеграционното управление на вътрешната сигурност» (GISI), новата методология ще обедини местните играчи, донорите и международната общност около три стълба:

антитерористичната борба, борбата с организираната престъпност и засилване сигурността по границите, пише авторът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.lemonde.fr/idees/article/2017/09/07/charles-nonne-la-radicalisation-des-balkans-une-menace-pour-la-securite-europeenne_5182082_3232.html#xU3WB7afl8EQTOgG.99

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;