08 септември 2017- Нюз Фронт.

Започваме малко по-отдалече.

В заявление на Международната комисия по правата на човека в Близкия Изток се казва, че според получена информация, разузнавателните служби не се доверяват на организациите на различни държави, борещи се с тероризма, тъй като тези държави са свързани чрез икономически интереси с редица арабски страни. 

В резултат, се случва разсекретяване на различни важни сведения, което прави антитерористичната дейност неефективна в тези страни.

 

В заявлението на комисията се посочва и  количеството последователи на ИДИЛ* за различните държави.(*терористична организация забранена в Русия и редица страни) .

 

 

 

Така например, в Ирак членовете на ИДИЛ наброяват 35 хиляди, в Сирия- 25 хиляди, в Саудитска Арабия — 18 хиляди, в Турция -17 хиляди, в Тунис 15 хиляди, във Франция 11 хиляди, в Нигерия-10 хиляди, в Германия 7 800, Египет и Сомали по 7 хиляди, в Ливан — 5 хиляди, в Либия 4 700, Великобритания и Алжир- по 3 700, в Катар, Судан, Йордания и Кувейт по 3 хиляди, в Мароко-2 500, в Белгия 1 800, в Швеция -1 500.

По думите на комисаря, в Азербайджан количеството на привърженици на » Ислямска държава» надхърля» 7 500.

 

( Министърът на отбраната на Азербайджан Закир Хасанов)

 

В заявлението се отбелязва, че списъкът предстои да бъде обновен, тъй като цифрите постоянно се променят и броят на привържениците на ИДИЛ се увеличава, като основно тази тенденция се наблюдава в Азербайджан и Африка.

Нееднократно в медиите се съобщава за задържани азербайджнци по подозрение във връзки с ИДИЛ като най-често това се случва в Турция.

През юли тази година правителството на Турция пусна доклад » Борбата на Турция срещу ИДИЛ», в който се твърди, че Азербайджан е в първата десятка страни по количество граждани депортирани от Турция по подозрение във връзка с терористични организации и със забрана за влизане. Въпреки, че самата Турция заслужава отделно внимание по тази тема.

 

Защото сега » Ислямска държава» отделя особено внимание на Азербайджан, именно на фона на това, че Анкара беше уличена във връзки с терористичните организации.

 

 

За последно време се наблюдава и активизиране на радикалните групи в Азербайджан.

Според информация получена от » Ени Мусават» радикалите създали голяма мрежа в Сумгаит, са започнали да се снабдяват с оръжие.

Голяма част от въоръжението идва от черния пазар, а едни от най-активните потребители на въоръжение са именно бойците от ИДИЛ.

А явно официален Баку не контролира всички свои износители и посредници при продажабата на оръжие, и няма гаранции, че отделни генерали или други високопоставени фигури не съдействат при операции по продажбата на най-смъртоносния товар, при положение, че стана известно са дипломатическите полети на азербайджанската » Silk Way».

 

Явно Азербайджан има не само участие в нелегалното въоръжаване, което е изключително доходоносен и мръсен бизнес, но освен това се ползва и с протекции от други играчи в глобалната схема, тъй като до сега не е последвала никаква реакция от страна на отговорните инстанции по отношение на представените факти.

Темата ще продължи в развитие. Очаквайте продължение.

Ася Иванова-Зуан.

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;