Израeл ще направи всичко възможно, за да не се създаде на коридор между Иран и Сирия. Това заяви в петък министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман.

«Израел ще направи всичко, за да предотврати създаването на шиитски коридор между Техеран и Дамаск, написа главата на отбранителното министерство в петък на страницата си във Фейсбук.

Ние имаме твърдото намерение да не позволим на нашите врагове дори и намек за възможността да нанесат ущърб на сигурността на Израел»

В четвъртък двама сирийски военни загинаха в резултат на удар от въздуха по територията на арабската република.
Командването на Въоръжените сили на Сирия твърди, че израелските самолети са изстреляли от територията на Ливан няколко ракети по военните позиции на сирийската армия точно до град Масияф в провинция Хама.
Либерман не потвърди, но и не опроверга проведената атака, но отбеляза, че «вчера и днес от всички страни получава молби да коментира информацията от чужди СМИ за въздушен удар на израелските ВВС по сирийски военен обект».
Атаката от въздуха в Сирия в четвъртък е първата, която се приписва на Израел след установяването на примирието в южната част а страната, отбеляза израелското издание Haaretz.
На 7 юли по време на срещата между президентите на РФ и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп по време на срещата на върха на G20 в Хамбург бе постигната договореност за създаването на зони за деескалация в югозападна Сирия.
Примирието в провинциите Дераа, Ел Кунейтра и Ес Сувейда влезе в сила от 9 юли.
На 16 юли в Париж премиерът на Израел Бинямин Нетаняху заяви, че е категорично против постигнатото от РФ и САЩ примирие, защото то не отговаря на интересите на Израел.
Преди примирието Израел многократно атакува цели в Сирия в отговор на обстрела на своя територия в района на Голанските височини.
Само от 24 юни до 2 юли тази година подобни атаки срещу Сирийската армия бяха проведени пет пъти.
Според съобщения от западни СМИ, Израел е нанасял удари и по конвои с оръжие за ливанското шиитско движение «Хизбулла» в Сирия.
По-късно Израел призна някои от тези атаки.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;