Guardian/Столтенберг: Русия покани на ученията само трима наблюдатели от НАТО, как не я е срам!

Дата на публикуване: 08 09 2017, 07:16


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Москва в неспазване на виенското съглашение на ОССЕ за прозрачност и предсказуемост на военните учения.
Според документа, страната, която провежда учения с над повече от 13 хиляди човека, трябва да открие достъп за чуждестранни наблюдатели. Русия е поканила само трима наблюдатели от НАТО, с което е ядосала главата на алианса, съобщава The Guardian.
Guardian: генсек НАТО обвинил Россию в нарушении международных обязательств

Reuters
 «Русия «не изпълнява своите задължения»: за наблюдения над руско-белоруските учения около източните граница на ЕС  «Запад-2017» Москва допусна само трима експерти на НАТО.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбург обвини руската страна в опити да се възпрепятстват представителите на организацията при необходимото наблюдение на военните учения с участието на над 100 хиляди руски войници, пише изданието.
Според Столтенберг, канейки за участие само трима наблюдатели от НАТО, Кремъл не  е спазил своите международни задължения.
«Краткото информиране за плановете и хода на провеждането на ученията, предоставянето на възможност да поговорим с отделни войници и разрешение за полет над зоната на ученията — това пише във виенския документ», заяви главата на алианса по време на визитата си във военната база в Естония, където от март 2017 г. са разположение британски войски.
 «Затова ние призоваваме Русия да спазва буквата на закона и духа на виенското споразумение. В условията на повишено напрежение прозрачността и предсказуемостта са особено важни за понижаване риска от възникване на недоразбиране и инциденти. НАТО запазва спокойствие и бдителност. Ние ще обезпечим сигурността на Естония и на нашите съюзници», обеща Столтенберг.
Във виенския документ членовете на Организацията по сигурност и сътрудничество в Европа са се договорили — при провеждането на военни учения с над повече от 13 хиляди човека страната трябва по-рано да информира другите държави и да даде достъп на наблюдатели.
Москва и Минск твърдят, че в ученията «Запад-2017», които от 14 по 29 септември ще се проведат в Беларус и в западна Русия, ще вземат участие 12 700 войници.
Представителите на НАТО, обаче, предполагат, че броят на участниците ще бъде значително по-голям.
Премиерът на Естония Юри Ратас, който се срещна със Столтенберг във военната база в Тапе, заяви, че неговото правителство също счита, че в руско-белоруские учения ще участват над 100 хиляди човека.
Петя Паликрушева за News Front
Източник: https://www.theguardian.com/world/2017/sep/06/nato-russia-belarus-zapad

Тагове: ; ; ; ; ; ;