ERR: Молдовските военни заминаха на учения на НАТО, въпреки забраната на президента

Дата на публикуване: 08 09 2017, 06:31


Министерството на отбраната на Молдова въпреки забраната на президента и главнокомандващия страната Игор Додон изпрати молдовски военни за участие в ученията на НАТО  Rapid Trident, които ще стартират в Украйна.
В отговор Додон нарече действията на правителствтото «узурпиращи властта», пише  ERR.
ERR: молдавский контингент направился на учения НАТО вопреки запрету президента

Reuters
Президентът на Молдова Игор Додон, който по Конституция е главнокомандващ въоръжените сили, в сряда спря решението на правителството на страната да изпрати молдовски военни на ученията на страните от НАТО Rapid Trident в Украйна. Но Министерството на отбраната игнорира забраната на президента.
Това съобщи ТАСС.
«Контингентът на националната армия на Молдова, формиран от 57 военни, ще участва в периода 7-23 септември на ученията  Rapid Trident, които се провеждат в международния център за подкрепа на мира Яровир в Украйна», се казва в разпространеното съобщение от Министерството на отбраната на Молдова.
По-рано Додон спря решението на правителството на страната да изпрати молдовски военни на тези учения, позовавайки се на своите конституционни пълномощия и припомняйки, че, според законодателството, участието на молдовските военни в съвместни военни учения извън пределите на страната се утвърждава от главнокомандващия въоръжените сили.
Коментирайки забраната на президента, премиерът Павел Филип заяви по време на заседание на правителството, че не разбира, какви са аргументите на президента за блокиране участието на молдовските военни в ученията.
«Няма логика в това решение. Молдова е и ще остане неутрална, но това не означава, че не трябва да участва в миротворчески операции, да повишава квалификацията на военнослужещите.
Никой не иска неподготвена и слаба армия», подчерта Филип.
Додон нарече действията на правителството «узурпация на властта».
Военните учения Rapid Trident-2017 с с участието на представители на 14 страни от НАТО ще се проведат от 8 до 23 септември на полигона в Лвовска област на Украйна.
Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front
Източник: http://rus.err.ee/616958/moldavskie-voennye-otpravilis-na-uchenija-nato-na-ukraine-vopreki-zapretu-prezidenta

Тагове: ; ; ; ; ; ;