Прокуратурата на Южния район на Ню Йорк заведе съдебно дело срещу бившия турски министър на икономиката Зафер Чаглаян заради нарушаване на наложеното на Иран ембарго. Като обвиняеми са привлечени също бившия гуверньор на „Халк банкасъ” Сюлейман Аслан, неговият заместник Левент Балкан и Абдуллах Хапани. По същото обвинение от година и половина в Ню Йорк е съден турският скандален бизнесмен от ирански произход Реза Зарраб. Прокуратурата му иска присъда до 75 години затвор за банкови афери и пране на пари.
По отношение на Зафер Чаглаян и другите трима турски граждани сега привлечени под отговорност, обвиненията са формулирани като „лъжливи оповестявания” относно международни финансови транзакции. В обвинителния акт бившият турски министър е посочен като „елемент от организирана престъпна група, създадена за да нарушава ембаргото”. Поясненията са, че „той е казвал лъжи на компетентни представители на САЩ за да заобиколи и пробие наложеното над Иран ембарго; извършвал е пране на пари с фондове, свързани с незаконни транзакции за милиони долари; скривал е истинската същност на тези транзакции и с това е заблуждавал различни финансови институции.”.
Освен това към бившия турски министър има и обвинения за „вземана на лични подкупи под формата на кешови плащания и бижута за десетки милиони долари за изпълнението на плана за пробиване на ембаргото; одобрението на действията и стъпките на другите обвиняеми за реализацията на този план; съзнателната и умишлена защита и прокарване на самия план.”, посочва още изданието.
Зафер Чаглаян е един от четиримата турски министри, които тогавашният турски премиер Реджеп Тайип Ердоган беше принуден да отстрани от правителството след гигантския корупционен скандал през декември 2013 година. Освен всичко друго, бившият министър на икономиката имаше сериозен личен проблем с изключително скъпия си ръчен часовник и принуден да влезе в обяснителен режим. Включително и от трибуната на Меджлиса. Не му се получи и остана неубедителен. Както и сериозните съмнения към него и другите трима отстранени министри.
Сега прокуратурата на САЩ само потвърждава и вдига завесата за мащаба на корупционните практики на най-високо равнище в югоизточната ни съседка, Фокус

Тагове: ; ; ; ;