Пентагонът планира днес да изстреля космически безпилотен апарат  Boeing X-37 на пета по ред секретна мисия в интерес на ВВС.

Резервната дата на старта — 8 септември.

Това се казва в материалите на компанията SpaceX.

Ракетата-носител Falcon е дело на 9 фирми и ще бъде използвана за първи път — преди това пускът винаги е бил осъществяван от  United Launch Alliance с ракета Atlas V.

Крилатият мини уред е способен с години да се върти около Земята, той може автоматично да каца на летища.

Общата продължителност на четирите негови полета е над 2 хиляди дена.

Както уверява Пентагонът, апаратът е предназначен за научни изследвания, в частност, в рамките на предишната 2-годишна мисия с него се извършваха експерименти върху йонния двигател и изучаваха поведението на материалите в условията на космоса.

Ракетные двигатели РД-180
Но много руски и чужди експерти са уверени, че официалната версия — това е само прикритие и върха на айсберга на проекта, по който САЩ предпочитат да мълчат.
Версията, която е налице, е, че създадената съвместно с  NASA засекретена машина е предназначена за отработването на технология за унищожаване на спътници на орбитата им или за нанасянето на ракетно-бомбени удари по Земята.

Независимо от секретността, снимките на Boeing X-37 ОТV (Orbital Test Vehicle) могат да се намерят на свободен достъп.

Уредът има размах на крилете 4.5 метра, дължина 8.9 метра и тежи пет тона.

Разработката на апарата на НАСА и Боинг започва още през 1999 г.

Първоначално той е създаден за ремонт на спътници, но след пет години проектът е засекретен и предаден на Агенцията по перспективни отбранителни научно-изследователски разработки на САЩ (DARPA).

Кабина космического корабля SpaceX Dragon V2 в штаб-квартире SpaceX в Хоторне, штат Калифорния. Архивное фото
В момента ВВС разполагат с две такива машини.
По данни на Пентагона, всеки космоплан може да работи на височина от 200 до 750 км, може бързо да променя орбитата си и да маневрира, способен е да извършва разузнаване и да доставя в космоса неголеми товари.
На офицалния акаунт в Туитър ВВС го наричат
най-съвременният и технологичен космически кораб за многоразово използване.
Любопитно е, че спецпроектът се управлява от особеното подразделение на ВВС на САЩ, отговарящо в това число за разработката на стратегическия бомбардировач от следващо поколение, който ще замени В-2  Spirit.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;