«Доналд Тръмп не е превърнал Северна Корея в отворена рана, каквато е тя, но той направи малко, за да я излекува.

Напротив, интуицията, както и по много други въпроси, му подсказа да ровичка в раната и да я мърси. Ако си мислите, че това звучи опасно, то не сте сам. Нервите на целия свят са опънати», пише журналистът Дейвид Асборн от Independent.

Според автора, определена последователност на сигналите би помогнала на администрацията на Тръмп в решаването на проблема с КНДР.

«Докато Ким Чен Ун хладнокръвно отстояваше своята позиция, без да обръща внимание на непоследователните възражения на Запада, САЩ ни предложиха точно противоположното», отбелязва авторът.

Изданието припомня за периодичните упреци на Тръмп по адрес на такива съюзници като Япония и Южна Корея:

«Освен всичко друго, Тръмп развали отношенията с две други страни, играещи ключова роля в решаването на проблема, Китай и Русия.

Той повдигна въпроса за американското ембарго срещу всяка страна, водеща търговия със Северна Корея. Това без съмнение засегна Китай, което превърна заплахата в празна и дори абсурдна», се казва в статията.

Отношенията между Москва и Вашингтон са напрегнати, това едва ли се нуждае от обяснения.

Но именно в Китай във вторник Владимир Путин хвърли поредния упрек към Тръмп за неговите действия по отношение на тази криза, предупреждавайки го, че «в тази ситуация нагнетяването на военната истерия е напълно безсмислено».

На този етап Тръмп успя само в следното — успя да оскърби, разяри и отблъсне от себе си почти всички държави, които играят важна роля в решаването на проблема с КНДР, при това Доналд попадна право в капана, който му постави Ким, говорейки за война, в която той по вероятно няма да може да участва», се казва в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.independent.co.uk/voices/north-korea-trump-russia-south-japan-china-angered-all-allies-needed-to-avoid-catastrophe-a7931226.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;