Пентагонът и Обединеният комитет на началник щабовете на САЩ много внимателно наблюдават развитието на ситуацията в сирийската провинция Хомс. Веднага след като правителствената армия отново беше принудена да се изтегли от Палмира, американското командване в региона сигнализира на Дамаск и Москва, че очаква от тях да организира контраатака срещу ислямистите, посочвайки, че в противен случай ръководената от САЩ коалиция «ще предприеме необходимите мерки за защита самостоятелно». За това, в частност, обяви на 14 декември 2016 командващия на американските сили в Ирак и Сирия генерал Стивън Таунсънд, според който: «ние много внимателно следим случващото се и ако Сирия и Русия не го направят, ще го направим, ние за да се защитим».

Мнозина руски анализатори оцениха думите му като завоалирана покана от страна на американските военни за обсъждане на ситуацията в региона със силите, които току що постигнаха голям успех в Алепо, но междувременно отново загубиха Палмира. Между другото, пак в края на 2016 Associated Press съобщи (цитирайки анонимен високопоставен американски правителствен чиновник), че Русия и САЩ редовно обсъждат ситуацията в Сирия, като в хода на преговорите руската страна ясно е дала да се разбере, че в момента неин приоритет в региона е именно освобождаването на Палмира. На свой ред, американците са уверили Москва, че концентрират усилията си за освобождаването на Ракка от ислямистите.

Но, дори и да не се стигне до формирането на американско-руско-йордански «мини алианс» в района на Хомс, координирането на въздушните удари на Русия и САЩ срещу позициите на ИД в района на Палмира, с логистичната подкрепа на Йордания, изглежда напълно възможно, още повече, че американските самолети ще излитат от бази в Йордания.

Основният интерес на САЩ, от чисто военна гледна точка, е да бъдат нарушени комуникациите на ИД, така че Халифатът да не може да прехвърля частите си от един към друг фронт в Сирия и Ирак. Тоест, на практика, новата администрация на президента Тръмп може да се откаже от порочната практика на предшествениците им от екипа на Обама, които — съзнателно или не — допускаха подобно прехвърляне на ислямисти не само на сирийска територия, но и от Ирак към Сирия и обратно.

Не може да се изключва, че новото ръководство на Пентагона и Обединения комитет на началник щабовете ще се опита да изтласка промъкналите се през декември 2016 в района на Палмира части на ислямистите обратно към Деир ез-Зор, където — както вече посочих в началото, ситуацията на намиращите се в обкръжение от две години насам правителствени части в момента е критична. От американска гледна точка, координирането на действията с руската бойна авиация би позволило да не се допусне оттеглянето на джихадистите от Палмира към Ракка, където в момента подкрепяната от САЩ арабско-кюрдска коалиция успешно настъпва на север и северозапад от «столицата» на Халифата, в рамките на операцията «Гневът на Ефрат». Освен това, американците разчитат, че ако оцелелите от Палмира ислямисти се изтеглят именно в Деир ез-Зор, това ще позволи да не се допусне мащабното им проникване през сирийско-йорданската граница. И това е още един аргумент в полза на йорданското участие в операцията за освобождаването на Палмира, тъй като в момента Аман е по-загрижен за защитата на собствените си северни граници от ислямистката заплаха, отколкото от евентуалните обвинения на партньорите си от Персийския залив, че е влязъл във военен алианс с руснаците и режима в Дамаск.

Впрочем, налице са и редица признаци за обединяване усилията на външните играчи в борбата срещу ИД на северния театър на военните действия в Сирия. Така, през декември 2016 руската авиация започна да нанася удари по позициите на ислямистите в района на град Ел Баб, в северната част на провинция Алепо. Както е известно, още от края на миналата година турската армия, засега безуспешно, се опитва да превземе този контролиран от ислямистите център. На 17 януари 2017, след неколкократните обвинения на Анкара, че САЩ не оказват никакви подкрепа на турската армия в района на Ел Баб, американските военновъздушни сили все пак нанесоха четири удара по позициите на ислямистите. Както заяви по този повод говорителят на американската коалиция за борба с ИД полковник Джон Дориан: «това беше добра възможност да унищожим тези цели, което е и в наш общ интерес».

Това, че американските военни в Сирия и Ирак все повече говорят за «общи интереси» с руснаците, турците и дори с Дамаск в региона, означава, че обединяването на усилията действително е възможно. Тепърва обаче, ще стане ясно, до каква степен новата администрация в Белия дом ще бъде склонна за изготвянето на общи планове с руснаците за борба с ИД. Още повече, че съпротивата срещу това в самите Съединени щати със сигурност ще бъде много сериозна, при това не само в средите на демократическата опозиция, но дори и в средите на Републиканската партия. Неслучайно, в интервю за телевизия MSNBC, сенаторът-републиканец Джон Маккейн изрази загриженост във връзка с изразената от новия президент Доналд Тръмп готовност за сътрудничество в Русия в борбата срещу тероризма в Сирия.

И тепърва предстои да видим, дали Тръмп ще успее да се справи с тази съпротива, което ще бъде от ключово значение в усилията за разгрома на терористичния ислямистки Халифат в Близкия Изток.

Защото без обединяването на САЩ и Русия в тази борба, тя рискува да се проточи още дълги години, а регионът да си остане генератор на нестабилност и тероризъм, включително за Европа, а това означава и за България.

Стефан Маринов

 

Тагове: ; ; ; ;