В понеделник котировките на златото на международните борси достигнаха до годишния си максимум от 1340 долара за тройунция. Ядрените изпитания на Северна Корея рязко повишиха интереса на инвеститорите към скъпоценния метал. При по-нататъшен ръст на напрежението златото има всички шансове да повиши цената си, коментира „Коммерсант“.
В неделя Пхенян обяви, че е провел изпитание на водородна бомба. „Рискът от Северна Корея може да се отличава от предишния, защото сега режимът се е приближил до „червената линия“. Реакцията на САЩ и на Китай ще бъде ключова“, заяви финансовият анализатор Лоурънс Ким.
В понеделник ядрените изпитания на КНДР оказаха негативно влияние върху фондовите индекси на околните страни. Японският „Никей 225“ се понижи с 0,93%, корейският „Хан Сен“ с 0,76%. „Реакцията на пазарите е аналогична с тази, когато бяха изстреляни ракети. Инвеститорите продават акции, бързат към тихи пристанища, оценяват ситуацията, а след това купуват на ниски цени, след като напрежението отслабне“, заяви на свой ред финансовият анализатор Хусеин Сайед, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ;