Телевизия  CNN не се ограничи с уволнението на тримата свои сътрудници за скандала с публикуването на статия, в която се твърдеше за начало на разследване във връзка със срещата на американски и руски бизнесмени.

Отделът за журналистически разследвания, подготвящ публикацията, е бил съкратен и реорганизиран, забранено му е да пише на тема за предполагаемия сговор между екипа на президента на САЩ Доналд Тръмп с Русия.

Това съобщи вестник  The New York Times.

Изданието публикува резултатите от разговорите, проведени тайно с десетки сътрудници на CNN, включително с тримата, които имали най-точна представа за работата на отдела за разследвания.

Според техните данни, въведена е тотална забрана за публикации за сговор на екипа на Тръмп с Русия без санкции от страна на ръководството на телевизията.

Темата е била възложена на представителството на CNN във Вашингтон, където са прехвърлени част от сътрудниците от отдела за журналистически разследвания.

Останалите работници са получили заповед да се съсредоточат върху по-малко сензационни въпроси, например, защитата на околната среда.

Както изяснили от  The New York Times, при подготовката на публикацията е била допусната грешка или серия от грешки на етапа проверка на достоверността на изложените факти.

С това в CNN се занимава т.нар. система  Triad, която изучава готовият материал по повод точността на фактите, спазването на журналистическите стандарти и спазването на законите в САЩ.

Въпроси възникнали само сред адвокатите, при това авторите не отговорили на тях.

Независимо от това, материалът е бил публикуван и скоро след това свален с всички произтичащи от това последствия.

News Front, Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;