Independent: Русия заплаши с военна реакция за поддържане на баланса

Дата на публикуване: 06 09 2017, 07:26


В отговор на изпитанията на водородната бомба от страна на  КНДР Южна Корея заяви, че ще добави нови установки към вече наличните системи за ПРО  THAAD американско производство.
Заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков на свой ред предупреди, че подобни действия на Сеул могат да провокират военната реакция на Русия за поддържане на баланса, пише  The Independent.
Independent: Россия пригрозила ответить на усиление ПРО в Южной Корее

Reuters
 На Русия ще й се наложи да реагира на засилването на системите на ПРО в Южна Корея, предупреди замминистърът на външните работи на Русия Сергей Рябков на срещата на БРИКС в Китай.
«Неизбежен е въпросът относно нашата реакция във военния смисъл на думата, за създаването на контрабаланс», цитира изданието думите на руския дипломат.
По такъв начин Рябков коментира изявлението на Сеул за това, че той ще разположи допълнителни установки на американската система THAAD, след като КНДР проведе изпитания на водородната бомба.
Както отбелязва изданието, въпросът за разполагането на този комплекс в Южна Корея вече стана причина за дипломатическо напрежение по отношение на Сеул и Пекин, защото Китай се опасява, че радарите могат да бъдат използвани за наблюдение на дейността му.
«Русия и Китай са отдавнашни противници, които, както изглежда, намериха допирни точки по въпроса за Северна Корея — разкритикуваха милитаризацията на Корейския полуостров от САЩ», — пише авторът на статията.
При това той припомня, че отношенията между Москва и Вашингтон са отишли твърде далеко, след като администрацията на Тръмп принуди Русия да закрие консулството си в Сан Франциско.
Петя Паликрушева за News Front
Източник: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-us-missiles-south-korea-putin-north-nuclear-weapons-test-hydrogen-bomb-a7928516.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;