Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви, че изпращането на миротворци от ООН на линията на съприкосновение между страните в Донбас, може да способства за отмяната на санкциите срещу Русия, предаде ТАСС.

„Ако се получи това „със Сините каски“, то това може да стане първия значителен ход към отмяната на санкциите против Русия“, заяви той. Според думите на Габриел, в такъв случай може да започне „нов етап на политиката“ по отношение на Москва.
Инициативата на Русия за изпращането на линията на съприкосновение в Донбас на миротворци от ООН ще подбуди Европа да подобри отношенията си с Москва, заяви той.

„Би било хубаво, ако започнем да говорим за нов формат на източната политика на Германия и Европа“, са неговите думи. Освен това, според Габриел, европейските страни не трябва да изпускат тази възможност.

„С предложението си за изпращането на миротворци в Украйна, Русия осъществява промяна на своята политика спрямо Украйна. Не трябва да изпускаме този момент“, заяви той.

Както агенция „Фокус“ вече информира, руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия ще внесе резолюция в Съвета за сигурност на ООН за изпращането на „Сини каски“ в Донбас, които трябва да осигурят безопасността на сътрудниците на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа. Той уточни, че това може да се случи само, след като бъде отведено въоръжението на необходимото разстояние и след като бъде съгласуван въпроса с представителите на самопровъзгласените републики в Донбас, Фокус

Тагове: ; ; ; ;