6 септември 2017- Нюз Фронт.

 

Честит празник България, честит празник българи!

На днешния ден се навършват 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Всички ние трябва да отдаваме почит пред великото си и славно минало, да се отнасяме с трепет и уважение към оставеното от тези преди нас в историята, и да помним завета:

» Съединението прави силата«, за да носим гордо титлата Българин.

И да възпитаваме децата си в любов към Родината, за да расте духът на България, защото в него е нашата сила.

А тя ни е много нужна, особено днес, 132 години след великото дело на Съединението, когато светът изживява множество геополитически кризи,

а съдбата и бъдещето на страната ни, зависи единствено от нас.

И трябва да си даваме сметка за това.

 

 

В чест на паметната дата 6 септември 1885 година, в много градове на страната ни, празникът ще бъде почетен с тържествено полагане на венци, отслужване на молебени, исторически спектакли, възстановки,празнична заря и вдигане на знамената.

 

В столицата София гвардейци положиха  венци пред костницата на Княз Александър  I Батенберг,който на 8 септември 1885 година издава Манифеста на Съединението, Националната гвардейска част огласи столицата с български маршове. Честването продължи с историческа възстановка на събитията преди 132 години.

В градовете Асеновград, Бургас, Белене, Варна, Велико Търнов, Горна Оряховица, Ловеч, Плевен, Сливен, Стара Загора, Русе, ХАсково, Шумен, Ямбол военнослужещи участваха във възпоменателните риатуали в чест и памет на загиналите герои за обединяването на България.

Съединението на страната ни преди 132 години, е не само фактическото обединяване на Княжество България и Източна Румелия, но и носи символно значение- съедииняването на желанието на цялата българска нация да отстои правото си да запази своята цялост.

Малко известен факт е, че Съединеието получава международно признание, след подписването на така наречения  Топханенски акт на 24 март 1886 година.

Самият текст на документа изготвя  българския политик и дипломат Илия Цанов (Илия ефенди). От турска страна подписи слагат Кямил паша и Н.В. Султанът.

С подписването му България и Османската империя постигат споразумение, Княжество България и Източна Румелия да  имат общо правителство, парламент, администрация,  и армия.

 

Тогава с документа, България успява да отстои и запази областта на днешен  Бургас, но Кърджалийска област е отнета.

Днес, 132 години по-късно, нека помним и почитаме паметта на героите, благодарение на които имаме България.

Нека помним, че всички ние носим отговорност пред нея, и нека сме бдителни и внимателни, какво се случва по местата в които живеем.

Нека в страната ни звучи свещеният български език, на който да се говори във всички български градове, защото страната в която живеем се казва България, и единственият официален език — български.

Нека гордо издигаме български знамена — в къщата си, на балкона, и т.н, защото знамето ни носи сила.

Нека никога не забравяме, че сме българи!

Честит празник!

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;