Лидерите на петте държави от групата БРИКС за първи път посочиха въоръжени групировки в Пакистан като заплаха за регионалната сигурност и призоваха да се потърси отговорност от техните покровители, предаде Ройтерс.

Индия приветства решението, взето на среща на върха в китайския град Сямън, като важна стъпка напред в борбата с нападенията, на които тя е мишена.

Групата БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. В миналото Китай обикновено е подкрепял своя съюзник Пакистан.

БРИКС призова за незабавно спиране на насилието в Афганистан.

«В тази връзка ние изразяваме тревога от положението със сигурността в региона и насилието, причинявано от талибаните, «Ислямска държава», Ал Каида и нейните клонове, включително Ислямското движение на Източен Туркистан, «Лашкар-е-тайба», «Джаиш-е-Мохамед», пакистанските талибани и «Хизб-ут-тахрир», заявиха в декларация лидерите на БРИКС.

«Лашкар-е-тайба» е базирана в Пакистан групировка, обвинявана от Индия за трансгранични нападения, включително в Мумбай през 2008 г., когато загинаха 166 човека.

«Джаиш-е-Мохамед» — друга антииндийска групировка, установена в Пакистан, беше обвинена за нападение срещу парламента в Делхи през 2001 г.

Индия отдавна иска Пакистан да предприеме действия срещу тези групировки. Пакистан отрича да е замесен в нападения в Индия, включително в спорния район Кашмир, и казва, че самият той е жертва на атаки.

Според индийски медии посочването на установени в Пакистан групировки в резолюция на БРИКС е важна победа за правителството на индийския министър-председател Нарендра Моди, което на миналогодишната среща на върха определи Пакистан като основна база на тероризма. /Илиян Могиларски/, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;