МВнР на Венецуела изпрати протестна нота до посланиците на Испания, Великобритания, Италия и Германия във връзка с тяхната подкрепа на активистката и жената на опозиционера Леополдо Лопес, съобщава  Universal , позовавайки се на главата на МВнР на страната Хорхе Ареаса.
Бойцы Национальной гвардии возле здания генпрокуратуры в Каракасе. Архивное фото
По-рано се съобщи, че жената на венецуелския опозиционер Леополдо Лопес Лилиан Тинтори в събота не е успяла да напусне страната, тя е била призована в съда във връзка с откриването в нея по-рано на крупна сума пари в нейния автомобил.
Тинтори често извършва задгранични турнета, по време на които активно действа срещу настоящия президент на Венецуела Николас Мадуро.
Отбелязва се, че Тинтори е имала намерение да посети Европа, за да се срещне с президентите на Франция Макрон, с канцлера на Германия Ангела Меркел, с премиера на Великобритания Тереза Мей и с главата на правителството на Испания Мариано Рахой.
Ареаса заяви, че четири страни извършват «намеса» във вътрешните работи на Венецуела и вмешателство във функционирането на органите на държавната власт.
  «Посланиците на тези страни бяха призовани, изпратена им е официална, решителна и убедителна протестна нота, поради вмешателството на техните страни в делата на Венецуела», цитира изданието думите на Ареаса.
Отбелязва се, че срещата с посланиците е била проведена в «спешен порядък».
Антиправительственные активисты строят баррикаду в городе Венесуэлы, Валенсия. 6 августа 2017
Главата на МВнР заяви, че посланиците на Испания, Италия и Германия са съпроводили миналата събота Тинтори на летището, откъдето тя е имала намерение да замине за Европа.
«Заявяваме на посланиците, че те са използвани от госпожа Тинтори», каза Ареаса.
Главата на ведомството нарече «грубо и неуважително» съжалението на премиера на Испания и правителството на Британия за това, че Тинтори не е получила позволение на излети.
Леополдо Лопес беше осъден на 14 години затвор, след като бе признат за отговорен за случилите се през 2014 година масови протести, жертви тогава станаха над 40 човека.
Той е под домашен арест.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;