Вашингтон. Северна Корея извърши изпитание на ядрена бомба. Но тя е тествала пет ядрени бомби в миналото. С действието си тя демонстрира, че е зараждаща се ядрена сила, но вече знаем това. Изпробва решителността на нетествания американски президент с тези кошмари, но Доналд Тръмп вече се изправи срещу няколко севернокорейски ядрени изпитания, включително един над японска територия, както и друг, при който двете ракети имаха капацитета да достигнат до САЩ. Тогава защо е толкова значимо последното ядрено изпитание на Пхенян?

Едно ядрено изпитание не е само реклама на военните постижения. Не е само средство за сплашване не враговете или впечатляване на съюзниците. Ядреното изпитание е основно тест в научния смисъл на думата. Не прахосваш ограничен и ценен материал за правенето на ядрени оръжия за политически провокации.

Севернокорейците не „правят изпитания само, за да кажат нещо“. „Има си причина за изпитанието“, заяви Джоел Уит, който е експерт по ядрената програма на Пхенян.

„Всяка страна, която създаде ядрено оръжие, тръгва по предвидими технологически пътища“, добави той.
С всяко изпитание на оръжие, „те се опитват да научат нещо ново“.

В този случай Северна Корея може да експериментира относно това как да увеличи“производството“. Или количеството енергия, което се изпуска, когато едно ядрено оръжие, се детонира. Правителството на Ким Чен Ун заяви, че изпитанието е включвало водородна бомба – оръжие, което произвежда много повече енергия от атомните.
Изпитанието от неделя е най-силното, което Северна Корея е провеждала досега. Може би няколко пъти по-силно от петото ядрено изпитание, което се проведе тази година, според японски и южнокорейски представители. Норвежка агенция за мониторинг на земетресенията изчисли, че силата на ядреното оръжие е била 120 килотона. За сравнение ще кажем, че атомните оръжия, които САЩ пуснаха над Хирошима и Нагасаки бяха едва 15 и 20 килотона.

Както американски разузнавачи отдавна подозираха, Северна Корея може да разработва малки ядрени глави, които могат да бъдат поставени в ракети, които са способни да ударят не само съюзниците на САЩ Япония и Южна Корея, но и американска земя. Севернокорейските държавни медии твърдят, че могат да изстрелят водородна бомба на балистична ракета, въпреки че доказателствата за такова нещо са все още малко.

Последното изпитание „дава повече надеждност на твърденията на Северна Корея, че разработват водородна бомба“, макар и да не потвърждава, че Северът притежава функционираща такава, твърди експертът Джоел Уит.

„Колкото по-голяма енергия имаш, толкова по-малка е нуждата от точност. Възможността да се нанесат големи щети, става по-голяма, дори ако ракетата се отклони от курса си“, твърди той.

Казано по друг начин, причината за продължаващите ядрени изпитания е, че Северна Корея иска да намали размера и масата на ядрените си глави, за да ги постави на балистични ракети с по-голям обсег. Това заяви ядреният експерт Зигфрид Хекер, който е изследвал севернокорейските ядрени съоръжения няколко пъти.

„Изпитанията са нужни, за да се намали броя на материала, който се използва за ядрените глави“, добави той.
Северна Корея проведе шест силни ядрени теста, откакто Ким Чен Ун дойде на власт през 2012-та година, както и много ракетни изпитания. Това предполага, че арсеналът и капацитетът им се е увеличил.

Според някои експерти, тези развития на нещата не значат задължително, че Ким Чен Ун е по-агресивен от баща си или дядо си. Вместо това, дейността му може просто да показва узряването на ядрената програма на Пхенян.

Интензивността, с която Северна Корея провежда изпитанията си, е по-голяма от тази, която имаха Индия и Пакистан преди да станат ядрени сили. Това може да е помогнало на режима да извърши по-задълбочени анализи на процеса.
Експертът по оръжеен контрол Джефри Люис заяви, че след петите си ядрени изпитания едно време, Британия, Китай, Франция, Русия и САЩ, са били на път да създадат термоядрените си бомби. Това е същата категория оръжия, които Северна Корея твърди, че е показала тази седмица.

Последните изпитания показват и нещо друго. Границите на китайското влияние в Северна Корея, въпреки че Пекин е най-големият търговски партньор на Пхенян. С нарастването на напрежението между Северна Корея и САЩ, Китай предупреди, че напрежението на Корейския полуостров приближава „безвъзвратната точка“. Под напрежение от Тръмп, китайците подписаха санкциите на ООН срещу Пхенян.

Въпреки това Ким Чен Ун продължи с ядрените изпитания. Това показва решимостта на Северна Корея да продължи ядрената си програма дори, когато е притисната от най-близката си страна партньор.

„Всеки път, когато започнат изпитания на междуконтинентални балистични ракети или ядрени тестове, всички реагират като шокирани и изненадани. Време е да спрем да се правим на изненадани и шокирани и да започнем да мислим какво да се прави, освен да осъждаме Северна Корея“, заяви Джефри Люис. Според него, започването на дипломатически диалог със Северна Корея без предварителни условия е една възможност. Може да се мобилизират и американските военни сили в региона, включително тактически ядрени оръжия, за да се възпре севернокорейската агресия.

В неделя Доналд Тръмп заяви, че политиката на „задоволяване“ няма да работи с Пхенян. Президентът на САЩ заяви, че севернокорейците „разбират само от едно“. Въпреки това Джоел Уит твърди, че „американските заплахи изглеждат все по-празни за севернокорейците“, защото САЩ са наясно, че един конфликт може да доведе до катастрофални последствия за южнокорейските цивилни.

„Не става с туитване. Първоначалната несигурност, която севернокорейците имаха за президента Тръмп и дали той е сериозен и корав тип… Мисля, че тази несигурност се е изпарила досега“, твърди експертът.
Според него крайната цел на Пхенян е разработването на „сила за ядрено възпиране, която може да оцелее“. Тоест средство, което да защити режима от външни заплахи като САЩ и съюзниците им. Това е „гъвкаво нещо“, твърди специалистът по Северна Корея.

„Всяка страна, която разработи ядрено оръжие си задава въпроса къде е границата и колко е прекалено. САЩ трябва да повлияят на севернокорейските изчисления относно това колко е достатъчно“, заяви Уит.

„Това, което правителството на Тръмп трябва да направи, е да се фокусира върху убеждаването на Северна Корея да не използва ядрени оръжия на Корейския полуостров“, каза Зигфрид Хекер. Използването на ядрено оръжие ще причини неприемливи щети от американска гледна точка и унищожението на режима на Ким от севернокорейска.

Натискът върху Пхенян за отказването му от ядрената програма „е много дългосрочно предложение“, твърдят ядрените и международни експерти.
Превод и редакция: Симеон Миланов, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ;