Във вторник защитата на Ратко Младич ще подаде искане до правителството на Сърбия за гаранции за временно освобождаване на признатия за военнопрестъпник от Международния трибунал в Хага, съобщава изданието Blic. Информацията бе потвърждена от Сърна Дарко Младич, син на бившия командир на армията на Република Сръбска.
„Мисля, че правителството бързо ще даде гаранции, след като защитата ги поиска. Това трябва да се случи днес или утре. Това няма да е достатъчно, ще трябва да направим още няколко процедурни неща в Хага. Но най-вече очакваме гаранциите на Сърбия да бъдат много бързи“, подчера Дарко Младич, като добави, че искането ще бъде предадено на Министерството на правосъдието в Белград.
По-рано Миодраг Стоянович, адвокатът на осъдения за военни престъпления генерал Ратко Младич, заяви, че правосъдното ведомство в Белград подкрепя предложението за временно освобождаване на бившия командващ армията на Република Сръбска за лечение в страната.
В изявление за медиите Стоянович разясни, че към настоящия момент се обработват документите. Защитникът на Младич сподели, че е бил на посещение при него миналия месец и е бил изненадан, че той едвам е издържал свиждането.
Миналата сряда Белград потвърди, че до края на следващата седмица Международният трибунал в Хага ще поеме инициатива да предостави на Младич подходящи условия за лечение, след като стана ясно, че здравословното му състояние се е влошило, Фокус

Тагове: ; ; ;