Подземните ядрени опити сами по себе си не крият риск за хората в района, но използването на този вид оръжие е сериозна опасност.

Това коментира проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС по повод последния ядрен опит на Северна Корея.

Той уточни, че от доста години има конвенция на ООН, която забранява ядрените опити във въздушното пространство, космоса и моретата.

„По-опасното е друго, че Северна Корея има водородна бомба, която е със значително по-голяма мощност от конвенционалните ядрени оръжия.

В последно време Северна Корея извършва и доста опити с балистични ракети, т.е. има и средството за доставяне на това ядрено оръжие до потенциална цел.

Като се прибави и риториката на Ким Чен Ун сместа става наистина взривоопасна.

Ако наистина Северна Корея има технологична възможност да извършва такива успешни опити и то с водородна бомба, опасността става по- голяма, тъй като това ще им даде по-голямо самочувствие и по-големи амбиции вероятно във всякакъв план“, посочи проф. д-р Димитър Димитров.

„Северна Корея от много дълго време развива ядрена програма и въпреки различните санкции, преговори, различните работни формати, които преговарят с нея, тя продължава да извършва изпитание и на балистично, и на ядрено оръжие, така че това е по-голямата опасност“, допълни проф. д-р Димитров, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;