5 септември 2017-Нюз Фронт.

Съвременната политическа ситуация в Турция не позволява продължаването на преговорите за присъединяването на тази държава в Европейския Съюз, заяви официалният представител на френското правителство Кристоф Кастанер.

 

 

 

Със сигрност може да се каже едно: политическата ситуация в Турция днес не позволява да се разглежда, имайки предвид нашите настоящи позиции, продължаване на преговорите, обмяна на мнения, очаквания по отношение на усилване на интеграцията с Турция»-
заяви  Кастанер в ефире на радио  France Inter.

 

Френският политик подчерта, че общия диалог на Европа и Турция трябва да продължи, обаче преговорите за присъединяването на Турция към ЕС при всички положения да бъдат спрени.

 

» Такава е днешната реалност»-, добави Кастанер.

 

Той поясни, че последните години преговорите с Турция са били » празно губене на време».

 

 По-рано канцлеръ на Германия Ангела Меркел заяви, че през октомври в ЕС ще бъде обсъдена възможността за спиране или завършване на преговорите за встъпването на Турция в ЕС.

Отношенията между ЕС и Турция се влошиха след опита за въоръжен преврат в страната- Евросъщза разкритикува реакцията на  турските власти, масовите арести и други мерки на Анкара и прекрати подготовката на отварянето на нови глави от преговорното досие за встъпването на Турция в Евросъюза.

Особено се изостриха отношенията на Турция с Австрия, която настоява за прекратяване на преговорите за всъпване на страната в ЕС, и с Германия, която заяви, че ще преразгледа икономическата си политика по отношение на Анкара, кредитните и инвестиционните програми заради арестите на правозащитници в Турция.

От своя страна официална Анкара не пропуска възможност да шантажира Европа с мигрантите и нееднократно отправя заплахи, че ако не влезе в ЕС мигрантите ще влязат силно в него.

 

Миграционната политика на ЕС се оказа абсолютно неефективна и доведе до напрежение и нестабилност за целостта на съюза- много страни се обявиха срещу квотите и приема на бежанци, а България разумно издигна ограда на границата с Турция.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;