В рамките на Стратегическия форум, който се провежда в словенския град Блед, министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич изрази съжаление за начините, по които страната й е възприемана, предава Vesti Online.
В изявление пред репортери, Бърнабич подчерта, че Сърбия е стратегически ангажирана с Европейския съюз и иска да стане член на организацията.
„Време е този грешен образ на Сърбия да бъде разбит. Сърбия е най-мултинационалната държава в Европа, в нея има над 26 етнически общности с огромни права“, обясни Бърнабич.
Премиерът припомни, че Сърбия е страна, която участва в мироопазващите мисии на ООН и на ЕС. Бърнабич обърна специално внимание на факта, че впечатлението, че Русия е най-близка на Сърбия по отношение на военното сътрудничество, е погрешно. Всъщност, най-тясно във военната област Белград сътрудничи със САЩ и НАТО, и едва след тях се нарежда Москва.
„Ние сме ясни и честни във военния неутралитет. Ще останем неутрални и ще докажем това по всякакъв начин“, категорична бе Бърнабич.
Що се отнася до отношенията с Русия, сръбският премиер определи темата като сложна, допълвайки, че двете страни имат тесни връзки по отношение на религията и традицията, но преди всичко на икономиката. Тя припомни, че Сърбия има важно споразумение с Русия, което е важна част от търговията, растежа и износа.
„Партньорите от ЕС трябва да разберат това и не ми се струва, че има такова разбиране. Сърбия е стратегически ориентирана към ЕС и показваме това всеки ден“, завърши Бърнабич, Фокус

Тагове: ; ; ; ;