Както съобщава РИА Новости, на 10 август СМИ са публикували специално послание от ветерана на американското разузнаване, адресирано до Доналд Тръмп, в което критикуват режисираната версия за «намесата на РФ» в президентските избори през 2016 г.

Членовете на организацията «Ветерани от разузнаването за здравомислие» изпратиха документа до главата на Белия дом още в края на юли.

В него, позовавайки се на данни от независими експерти изследвания, се поставя под съмнение взломът от хакери на сървърна на Националния комитет от Демократическата партия на САЩ.

Както се твърди, информация в него е била записана от външно устройство от тези, които са имали достъп до сървъра

Ветерани от разузнавателната общност на САЩ, които не за първи път вземат отношение по жизненоважни въпроси на сигурността, са изпратили меморандум до президента Доналд Тръмп, в който излагат резултатите и изводите си от свое ново техническо изследване, поставящо под съмнение твърдението, че Русия е „хакнала” е–мейли на демократите преди изборите м.г. Меморандумът е публикуван на интернет страницата на организацията на бившите разузнавачи – VIPS (Veteran Intelligence Professionals for Sanity) на 28 юли 2017 г.*/ Информация за същия е представена и в германско аналитично издание, вероятно и в други европейски страни, но досега не и в български медии.

На 05 юли 2016 г. лице с директен достъп до компютрите на Националния комитет на демократите /DNC/ е копирало на преносим носител данни и е оставило умишлено „издайнически” следи, за да насочи подозренията към Русия. Данните от компютрите на DNC в обем от 1.976 MB са снети за 87 секунди, скорост, която не би била възможна при една хакерска атака. Важно е също така, че данните са копирани и обработени на Източното крайбрежие на САЩ.

Мейнстриим медиите и до днес игнорират резултатите от тези независими проучвания. Един от подписалите меморандума, Skip Folden, независим анализатор и бивш мениджър в IBM-IT е изпратил и преди това свой доклад със заглавие «Кибър–криминологическо разследване на «руска хакерска атака» и липсващо потвърждение от разузнавателните служби» до специалния президентски съветник и главния прокурор. Професионалността и независимостта на този доклад са били потвърдени от бившия дирекор на Националната служба за сигурност WilliamBinney и други бивши служители на агенцията.

Продължава обаче да е загадка, защо ФБР е пропуснало да възложи независимо криминологическо изследване на оригиналния материал от митичния хакер «Guccifer-2.0». Втори висящ въпрос е, защо анализаторите на ФБР, ЦРУ и Националната агенция за сигурност не са взели под внимание резултатите от тези технически изследвания. Ветераните–разузнавачи обръщат внимание, че в предишни свои меморандуми до президента са посочвали липсата на доказателства за връзка между хакерска атака на т.н. «Guccifer-2.0» и «Уикилийкс». Те са молили прездидента Обама да покаже открито конкретни доказателства, че «Уикилийкс» са получили данните за демократите от руснаците.

Авторите на меморандума изразяват убеждението си, че просто не е имало такова предоставяне на данни. Като се опират на уникална техническа експертиза на бивши колеги от Националната агенция за сигурност, те потвърждават, че вътрешен човек от DNC е предложил копие от данните на «Уикилийкс», при което предаващият данните и онзи, който та 05 06.2016 ги е копирал с голяма вероятност не са едно и също лице. Преследвани са две много различни цели: в първия случай предаването на данни от вътрешен човек от DNC на «Уикилийкс» вероятно е с цел да се навреди на кандидатурата на Клинтън, а във втория случай– отделният „лайк” от 05.06. е изправарващо намерение за по–късно публикуване с цел „доказване”, че зад това се крие „руска хакерска атака”. Данните са предадени след като така са обработени, че подозрението да падне върху Русия.

По–нататък разузнавачите уверяват президента, че докладите и анализите от ЦРУ, ФБР и Националната агенция за сигурност се базират на недоказано предположение, че една тъмна фигура с псевдоним „Guccifer-2.0“ по поръчение на руското разузнаване е извършила хакерска атака срещу DNC и е предала е–мейлите на „Уикилийкс”. „Може би трябва да попитате директора на ЦРУ Майк Помпео, какво знае по случая”, предлагат ветераните. Въз основа на дългогодишния си разузнавателен опит те предполагат, че нито бившият директор на ЦРУ Джон Бренан, нито кибер–специалистите му са били съвсем искрени спрямо новия директор.

Тагове: ; ; ; ; ;