Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) и кандидат за канцлерския пост в Берлин от редиците на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел излезе победител в ключовия телевизионен дебат с лидера на германските социалдемократи (ГСДП) Мартин Шулц, който се проведе във вечерните часове на неделя, 3 септември.

Това показват резултатите от проучване, проведено от института за социологически изследвания Infratest dimap, поръчано от водещия телевизионен канал ARD.

Съгласно резултатите от анкетата, настоящият канцлер на ФРГ събира подкрепата на 55 % от респондентите. Нейният основен опонент за поста в Берлин, Мартин Шулц, получава 35 %.

Експертите на Infratest dimap са категорични, че Меркел е демонстрирала далеч по-голяма увереност от конкурента си при обсъждането на редица важни теми.

Така 44 % от германските граждани, наблюдавали прекия дебат, отдават предпочитание към Меркел по въпросите, свързани с миграционната политика и бежанците, докато позицията на Шулц се споделя от 39 на сто от зрителите.

Изказванията на Меркел по външнополитическите задачи на Берлин са възприети като по-убедителни от 61 % от участвалите в анкетата. Предпочитания за Шулц изказват 30 % от респондентите.

Що се отнася до обсъжданията на въпроси, свързани с пазара на труда, то и тук зрителите категорично присъждат победа на германския канцлер (45 % за Меркел срещу 40 % за Шулц).

В рамките на дебата, продължил малко повече от час и половина, двамата претенденти за канцлерския пост успяха да обсъдят редица ключови теми. Миграционната политика бе в центъра на разгорещения спор, в който Шулц обвини Меркел в налагане на решение без достатъчна подкрепа на останалите европейски страни.

Отделено бе и внимание на мястото и ролята на исляма в Германия, отношенията с Турция и перспективите на Анкара за членство в Европейския съюз, а също и за политиката към САЩ и Доналд Тръмп.

Отношенията с Москва, анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна не бяха обсъдени от двамата лидери. Но Меркел и Шулц демонстрираха единни позиции по един въпрос: те рязко осъдиха плановете на бившия канцлер Герхард Шрьодер (ГСДП) да заеме пост в Съвета на директорите на руския концерн „Роснефт“.

Редакция: Тереза Герова, Фокус

Тагове: ; ; ; ;