Във френското издание Le Monde украинският политолог и историк, главният редактор на списание «Идеология и политика» (Киев) Михаил Минаков представя възгледите си около състоянието на страната три години след митингите на Майдана.

Макар политическият режим в Украйна да се смени през февруари 2014 година, политическата и социално-икономическата система, съдейки по всичко, се запази.

«Революцията на достойнството» доведе до безсрамна корупция, войнстващ национализъм и ограничаване на гражданските свободи, счита Минаков.

Борбата срещу несправедливия режим обедини движението на Майдана, което се състоеше от три течения.

За либералите асоциирането с ЕС трябваше да гарантира развитието на страната.

Етно-националистите възприемаха това движение като някакъв етап от националната революция, който ще доведе до създаването на държава с една господстваща група, един език, една църква, пише авторът.

Олигарсите, лишени от своето имущество от тогавашния режим, искаха да се върнат към политическия и икономически плурализъм.

Що се отнася до останалото население — то се надяваше просто да оцелее в този период на икономическа криза, война със сепаратистите, подкрепяна от Русия, както и от постреволюционните безредици.

Споразумението за асоцииране с ЕС, подписано през 2014 година, влиза в сила на 1 септември.

Неговата цена е висока: страната НЕ може да се надява на нещо повече, отколкото от асоцииране.

Влизането на Украйна като член на ЕС вече не стои на дневен ред, посочва Минаков.

«Усвояването на западноевропейския начин на живот доведе до подтискащи резултати, твърди той.

Борбата с корупцията има подкрепата само от страна на западните правителства, а провежданата от тях политика често се използва от различни ръководители за борба срещу своите съперници.

Така Украйна както и преди си остава една от най-корумпираните страни в света».

Икономическите реформи придават добър имидж на правителството в международните рейтинги.

Но реформите не доведоха до реален ръст.

«И до днес не сме се върнали до БВП от 1990-та година на глава от населението, нито една социална група не е постигнала жизненото равнище на постсъветския период, завършва авторът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.lemonde.fr/idees/article/2017/09/01/en-ukraine-la-revolution-de-la-dignite-a-abouti-a-la-corruption-au-nationalisme-et-au-declin-des-libertes_5179375_3232.html#2HKltoCE0lug29MD.99

Тагове: ; ; ; ; ; ;