На фона на освобождаването на един от заподозрените в нападението с нож в град Турку във Финландия, истинска сензация стана историята на местното издание  Ilta-Sanomat, което съобщи, че чиновниците разглеждат въпроса за предоставянето на домове и социални услуги на над 20 бойци от ИДИЛ, които са се върнали във Финландия.

«Полицията освободи мъжа, заподозрян в съпричастност в нападението с нож в Турку на 18 август», се казва в съобщението, публикувано на сайта на полицията във Финландия.

Мъжът е бил под стража миналия вторник.

Понастоящем под стража е само главният заподозрян, 23-годишният от Мароко Абдеррахман Буанан, който нападна с нож преминаващите в Турку на 18 август.

Тогава загинаха 2 жени, още осем бяха ранени.

Полицията потвърди, че нападението се таксува като терористичен акт.

И макар полицаите да говорят, че този мигрант не е съпричастен към терористичния акт, в коментарите на местното население се вижда, че хората се съмняват около реалните причини за освобождаването му.

Ilta-Sanomat посочва, че властите привличат терористите с надежда да ги превъзпитат и да ги снабдят с квартири и пари.

«През пролетта на миналата година МВР на Финландия публикува призив за повишаване нивото на интеграция в обществото от наемници и други лица, които се намират на територията на военния конфликт — в това число, да им предоставят различни социални услуги.

«Най-важното за интеграцията в обществото на завърналите се от зоната на военните конфликти хора е предоставянето им на базови неща, необходими за живота им, такива като квартири и средства за съществуване», се казва в предложението на Министерството.

То отбелязва, че би било проблемно да се предоставят на завърналите се от редиците на ИДИЛ социални услуги извънредно — докато в същото време на другите граждани им се налага да чакат дълго за държавна квартира.

Според Министерството, социалните работници трябва да разяснят този проблем на местното население.

 Ilta-Sanomat пита ръководителя на отдела за социално обслужване в град Вантаа Анна Кантел-Форсб, да поясни инициативата:

«Считам, че, ако интеграцията в обществото е един от най-добрите механизми срещу радикализацията, то домcj и обучението имат основно значение», каза Форсб.

Според нея, опасността от радикализация на наемниците би могла да стане повод за по-бързото им предоставяне на домове.

Разбира се, подкрепата трябва да се оказва и по други начини, продължава тя.

Само един дом не решава нищо.

Другите жизнено важни аспекти също трябва да са налице, цитират журналистите от Финландия думите й.

 

Редакцията пита: А сирийците, руснаците, иранците и прочие хора, защо излагаха живота си на смърт, за да извоюват педя след педя земя от същите тези наемници на ИДИЛ?!?!?!

Връщаме се към Финландия

В изявление на Министерството на социалната закрила и здравеопазване във Финландия е изразено позитивно отношение за «особена подкрепа» към бойците, завърнали се от зоните на военните конфликти.

«За бързо оказване на помощ особено се нуждаят завърналите се от зоните на конфликтите деца и семейства, които са видели насилие и може би дори са го изпитали върху себе си.

Главното отношение към наемниците е — да се изясни, съпричастни ли са те към престъпления.

На какъв етап след щателно обмисляне може да им бъде оказана помощ», казва директорът от МВР Тария Макинен», пишат журналистите от Финландия.

Нещо повече, за реализирането на проекта е започнало търсене на пари от частници.

«Финландската държавна асоциация за игрови автомати RAY също спонсорира проекта Radinet за оказване помощ на бивши бойци.

Миналата година асоциацията отдели за проекта 300 хиляди евро.

Тази година ще бъда отделени 140 хиляди евро.

Младите хора, които се връщат от бойните действия, могат да получат помощ по социална програма от социалните работници и специалисти в сферата на здравеопазването», завършва  Ilta-Sanomat.

Какво мисли редакцията по повода:

Скандинавците оправдават действията си с толерантността, която в медицината означава занижаване на съпротивляемостта на организма, отслабването на имунната защита….

Пълната толерантност означава смърт в природата.

Организмът на държавата (в случая Финландия), както се вижда, вече НЕ реагира на ситуацията, по-точно реагира НЕАДЕКВАТНО, нещо като заливане на пожар с бензин с надежда, че пожарът ще бъде потушен.

А когато общественото развитие е в разрез с природните закони, много скоро, при това задължително се намесва самата майка природа.

Но тогава резултатите са често изненадващи и печални.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;