Лидерите на петте най-големи развиващи се пазарни икономики започнаха своята среща на върха в китайския град Сямън, предаде ДПА.
Китайският президент Си Цзинпин приветства руския президент Владимир Путин, бразилския президент Мишел Темер, южноафриканския президент Джейкъб Зума и премиера на Индия Нарендра Моди в началото на срещата, която продължава и утре. Началото на срещата на върха обаче бе засенчено от новия севернокорейски ядрен опит, извършен вчера. Късно вечерта вчера руският президент и китайският му колега публикуваха изявление, в което обещават да се справят по съответния начин с най-новото ядрено изпитание на Северна Корея.
Петте страни от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република) обхващат над 40 процента от населението на света и над 25 процента от сухопътната територия на света. През 2015 г. те са били източник на 22,5 процента от световния БВП, според данни на Международния валутен фонд.
В началото на срещата на върха в Сямън китайският лидер каза, че страната му ще предостави 500 милиона юана (76,4 милиона долара) за плана за икономическо и техническо сътрудничество на групата, предадоха световните агенции. Си Цзинпин каза също, че Китай ще даде 4 милиона долара за проекти на Новата банка за развитие на страните от БРИКС.
Утре, във втория ден от срещата на върха, лидерите от БРИКС ще имат среща с лидерите на Египет, Гвинея, Мексико, Тайланд и Таджикистан. Те са поканени в рамките на процеса, наречен «БРИКС плюс».
Лидерите от петорката ще имат и редица двустранни срещи, на които се очаква да обсъждат и актуални политически въпроси, БТА

Тагове: ; ;