Мощността на водородната бомба, взривена от Северна Корея в неделя е между 50 и 100 килотона, което е значително повече от 15-те килотона на бомбата, пусната върху Хирошима в края на Втората световна война.

Според военни експерт щетите от взрив с подобна сила могат да изравнят със земята Сеул и прилежащата му провинция Гьонги, пише южнокорейският ежедневник “Чосун Илбо“

През 1998 г. Пентагонът прави симулация, за да определи равнището на щетите, които Сеул ще получи при взрив на 15-килотонна бомба над гарнизона „Йонгсан“ в перфектния център на града.

Тестът показва, че сградите в радиус от 150 метра ще бъдат изравнени със земята, а хората в радиус от 1500 метра ще получат изгаряния трета степен. Тогава се изчислява, че 620 хил. души ще загинат.

По време на атомната бомбардировка над Хирошима загиват 135 хил. души.
Но предвид по-голямата гъстота на населението в Сеул жертвите ще бъдат дори още по-големи. Експертите изчисляват два милиона загинали, ако 50-килотонно ядрено оръжие бъде взривено над Сеул.

Ако подобно устройство бъде взривено на 100 км. от столицата, електромагнитния пулс ще блокира всички електронни устройства в него.

При експлозия на ядрено оръжие с мощ от 100 килотона, както са най-големите оценки за устройството, взривено в неделя, столицата на Южна Корея ще бъде изпепелена.

Сградите в радиус от 370 км. ще бъдат буквално изпарени, докато тези в радиус от 2,5 ще бъдат изгорени или разтопени. Хората в радиус от 3,7 км. от епицентъра на взрива ще получат изгаряния трета степен, а сградите в радиус от повече от 11 км. ще получат значителни щети, Фокус

Тагове: ; ; ;