Baltic Times: Ген. Ходжес не вярва на думите на Русия за ученията «Запад-2017»

Дата на публикуване: 03 09 2017, 07:23


Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес заяви, че няма доверие на данните на Русия за мащаба на предстоящите военни учения «Запад-2017».
Както съобщава  The Baltic Times, той е призовал Москва да покани на ученията журналистите в качеството им на наблюдатели.
Baltic Times: генерал Ходжес не верит словам Москвы об учениях «Запад-2017»

Reuters
 Генерал Бен Ходжес, командващият сухопътните сили на САЩ в Европа, призова представителите на СМИ да наблюдават военните учения «Запад-2017».
На съвместна пресконференция с министъра на отбраната на Литва във Вилнюс той заяви, че няма основания да се доверява на представителите на Москва за мащабите на ученията, пише  The Baltic Times.
«Руснаците не ни дадоха сериозни причини да вярваме на цифрите им. Но повтарям, ученията още не са проведени, така че на този етап ние не знаем какво планират те», съобщи Ходжес.
Според генерала, Русия е можела да разсее всички съмнения, изпращайки покана за ученията на журналистите, както това правят литовските, немските и американските въоръжени сили.
«Ако Русия наистина е заинтересована от обезпечаване на сигурността и стабилността, тогава тя трябва да бъде открита, да покани СМИ, за да видят те какво прави тя.
На Запад журналистите, експертите, парламентаристите, гражданските организации — всички наблюдават нашите учения, за да не се тревожат около това, което правим всъщност», сподели мнението си Бен Ходжес.
 Генералът продължава да вярва в това, че НАТО все още е сдържащ фактор в региона, но той твърди, че алиансът следва да остава внимателен, за да «разбира какво правят потенциалните противници».
Москва по-рано анонсира, че в ученията ще вземат участие около 12.7 хиляди военнослужещи.
На територията на Беларус ще бъдат задействани около 10.2 хиляди човека, 370 единици бронирана техника, в това число 10 танка, до 150 единици артилерия и РСЗО, над 40 самолети и вертолети.
НАТО твърди, че Русия съзнателно занижава цифрите.
По-рано СМИ съобщиха, че на военните учения между Русия и Беларус Западът е получил покана за наблюдател.
Петя Паликрушева за News Front
 

Тагове: ; ; ; ;