«Попадайки под натиска на законодателите, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън насочи десетки милиони долари за борба с пропагандата на ислямистите, а също за борба с Русия», съобщава Politico.

«В четвъртък чиновник от Държавния департамент потвърди, че Тилърсън миналата седмица е одобрил използването на около 60 млн долара от Центъра за глобално взаимодействие за контрапропагандни усилия», пише Нехел Туси.

Тилърсън е взел решението след съобщението на изданието, че той отлага използването на средствата, независимо от желанието на републиканците, а и на демократите, да видят как те са похарчени.

«Почти 20 от 60-те милиона вече са в хазната на Държавния департамент, те ще постъпят в разпореждане на чиновниците от Центъра за глобално взаимодействие за борба с пропагандата на терористичните групировки, такива като ИДИЛ.

Тилърсън е одобрил също настояването да се преведат 40 млн долара от Пентагона в Центъра, за да може САЩ да се противопостави на пропагандата, финансирана от отделни държави», се казва в статията.

Центърът за глобално взаимодействие е междуведомствена организация, част от състава на Държавния департамент.

Неговата първостепенна задача е борбата с терористичната пропаганда, но откакто функциите се разшириха, в задачите е включено противодействие на финансираните от държавни компании дезинформации, пояснява авторът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: Politico

Тагове: ; ; ;