Въоръжените сили на Русия се оказаха на второ място по мощ според експертите от международната компания „Глобал Файърпауър“, специализираща се в изготвянето на подобни рейтинги, пише „Российская газета“.

Според изследването за 2017 г. най-силни са въоръжените сили на САЩ, на трето място е Китайската народноосвободителна армия.

В челната десетка влизат също така Индия, Франция, Великобритания, Япония, Турция, Германия и Египет. В класацията са представени 133 държави. Най-отзад в списъка са Сиера Леоне, Суринам и Бутан.

Съставилите класацията подчертават, че мястото в таблицата не зависи от простата сума на въоръжението и техниката, а отчита разнообразни показатели.

Според рейтинга Русия има най-мощните сухопътни и бронетанкови сили. Руската армия изпреварва китайската армия по брой танкове и самоходни артилерийски установки.

На първо място стоят САЩ с най-големи разходи за въоръжение – около десет пъти по-големи от руските . Освен това САЩ имат превъзходство по отношение на бойната авиация и флота.

Според руския военен експерт Игор Коротченко САЩ превъзхождат Русия в технологии като системите за връзка, бойното управление и автоматизацията. Според него руската армия е демонстрирала забележими успехи в планирането и воденето на реални бойни действия.

От 1 септември Русия отново разрешава вноса на салата, пипер, тиквички и тикви от девет турски предприятия. „Росселхознадзор“ смята за възможен вноса на руска територия на продукцията под гаранцията на министерството на продоволствието и животновъдството на Турция, пише Взгляд, съобщи Фокус.

Въздушно-космическите сили на Русия се превърнаха в най-силния вид Въоръжени сили на страната. Такова изявление направи главнокомандващият ВКС на Русия, героят на Русия генерал-полковник Виктор Бондарьов.

 

Главком Бондарёв: ВКС РФ стали самым мощным видом Вооружённых сил страны

«Благодарение работата на ръководството на страната ВКС се превърнаха в най-мощния вид Въоръжени сили. Ние своевременно получаваме най-новите образци на въоръжение и военна техника», — цитира главнокомандващия РИА Новости.

 

ВКС на Русия бяха създадени през 2015 година в резултат на обединението на Военно-въздушните сили и Войските на въздушно-космическата отбрана на Русия.

На 7 май 1992 първият руски президент Борис Елцин издава указ, с който образува руското Министерство на отбраната и трансформира всички съветски военни части на територията на Руската СФСР във Въоръжени сили на Руската федерация.

Руската армия

Въпреки че е сформирана през 1992, руската армия, на практика, съществува още от началото на 10-11 век. Главнокомандващ на руската армия е президентът на Русия –  Владимир Путин.

Руските въоръжени сили имат обща численост 1 130 000 души.Според изследване на МИСИ(Международен институт за стратегически изследвания) руската армия има бюджет от приблизително 72 милиарда долара.

Русия е една от малкото страни, имаща собствена военна индустрия, както и собствено развитие на военни технологии.

Ядрени оръжия

Руската федерация притежава най-големият ядрен арсенал в света, включващ 6 681 стратегически ядрени оръжия в пълна бойна готовност, и още по-голям брой тактически такива.

Ракетните войски разполагат с близо 500 ракети, които могат да пренасят до 1800 бойни глави, флота — с 12 подводници с 609 бойни глави и военновъздушните сили — с близо 240 бомбардировача, способни да пренасят до 900 крилати ракети.

Най-далекобойната руска ракета е Р-36 Оригиналният вариант на Р-36 е разработен под името 8К67, а натовското му наименование е SS-9 Scarp. Модерният вариант, Р-36М е обозначен като 15А14 или 15А18 от ГРАУ. Натовското наименование на тази версия е SS-18 Satan.  Р-36 е с обсег до 15 200 км, което позволява нанасяне на ядрен удар по всяка точка на планетата. Тя е и една от най-бързите балистични ракети в света със своята скорост от 8 км/сек.

Пуск на ракетата Р-36

Пуск на ракетата Р-36

Страната активно разработва и произвежда нови типове ядрени бойни глави.

Отбранителни системи

А-135 е сложна мрежа от военни съоръжения, включваща радари за ранно предупреждение с обсег до 6000 км, командни постове и ракетни шахти. Тя служи за защита на Москва (т.нар. „Московски ракетен щит“) и части от Европейска Русия от чужди ядрени атаки. Системата е активна и в процес на модернизация.

А-135

Антей 2500 е мобилна система, разработена от зенитно-ракетния комплекс С-300, за защита на различни видове обекти от ядрени или конвенционални атаки с балистични ракети. Антей 2500 е високоиздръжлив комплекс, способен да прихваща разнообразни цели, и може да служи като ракетен щит със среден обсег.

с-300

С-400 Триумф е модерен зенитно-ракетен комплекс, предназначен да замени С-300. С-400 превъзхожда най-добрата американска система MIM-104 Пейтриът, и може да прихваща и унищожава вражески балистични и крилати ракети, ядрени бойни глави и стелт-самолети

С-400

„Периметър“ е система за автоматично нанасяне на ответен удар при регистриране на ядрена атака срещу Русия. Наречена е още «Мъртвата ръка».

Тагове: ; ;