GAZETA PRAWNA: Полша изгуби най-много хора във Втората световна война

Дата на публикуване: 02 09 2017, 08:04


Замминистърът на културата на Полша Ярослав Селин заяви, че неговата страна е понесла значително по-големи човешки загуби във Втората световна война от другите страни в света.
Нещо повече, замминистърът призова да се преброят загубите и да се искат репарации от Германия, независимо от това, че през 1953 година Полската народна република се отказа от тях.
Замминистра культуры Польши: моя страна  — самая большая жертва Второй мировой

Facebook
 «Полша трябва да напомни на света, че ние бяхме — в държавен смисъл — най-голямата жертва на Втората световна война и трябва да получим военни репарации от Германия», заяви замминистърът на културата на Полша Ярослав Селин.
Както пише  Gazeta Prawna, Селин е припомнил, че «Полша е понесла най-големите загуби във Втората световна война, ако става дума за брой на жертвите».
Той засегна също широко обсъжданата в последно време в Полша тема за получаване на репарации от Германия за понесените по времето на Втората световна война загуби.
«Може да се припомни — и на самите себе си, и на света, и на Германия — доколко огромни бяха тези загуби, да си ги представим и да искаме компенсации, да лансираме това в дневния ред на държвата.
Считам, че не бива този въпрос да бъде оставен незасегнат», подчерта Селин.
В приетия през 1953 година от Съвета на министрите закон Полската народна република признава, че Германия е изпълнила задълженията си по този въпрос.
ПНР взема решение да се откаже от изплащането на компенсации в полза на страната.
През септември 2004 година правителството на Марк Белки приема закон по същия въпрос.
Въпросът за репарациите отново започна да се обсъжда през август тази година, когато депутатът от партията «Право и справедливост» Аркадиуш Муларчис се обърна по въпроса към Бюрото за изследвания.
Бюрото възложи подготовката на решение по въпроса на външни експерти — техният отговор трябва да бъде готов до 11 септември, завършва  Gazeta Prawna.
Петя Паликрушева за News Front

 Източник: http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1067740,polska-powinna-starac-sie-o-reparacje-wojenne-od-niemiec.html

Тагове: ; ; ; ;