2 септември 2017- Нюз Фронт.

На днешния ден в Русия се отбелязва Денят на войнска слава- денят на края на Втората световна война.

Най-голямата война в историята на човечеството продължава шест години- от 1 септември 1939 година и до 2 септември 1945 година.
В тази война са въвлечени 61 държави, а общата численост на човешките ресурси надхвърля 1,7 милиарда души.
На 8 май 1945 година в Берлин е подписан окончателния Акт за капитулация на фашистка Германия и въоръжените й сили, а 9 май СССР обявява за Ден на Победата.Краят на  Великата Отечествена войн. 
За да обезопаси границите си в Далечния Изток  СССР приема решение заедно с ръководителите на още 3 съюзни  държави да встъпи във война с Япония два-три месеца след края на войната с Германия.
На 8 август 1945 година, в съответствие с поетите обезателства Съветския Съюз обявява война на Япония и на 9 август започва военни действия,
По време на заключителният етап от Втората световна война, в хода на Маничужирската, Южно-сахалинската настъпателна и Курилско десантната операции, Въоръжените сили на СССР в Далечния Изток разгромяват войските на японската Квантунска армия, освобождавайки северо-източен Китай, Северна Корея, Южен Сахалин и Курилските острови.
Военно-икономическият потенциал на Япония се оказал сериозно разклатен, а разгромът на Квантунската армия принудил страната да капитулира. Втората световна война била завършена донасяйки неизчислими разрушения и огромни загуби на всички участвали в нея страни.
Победата на СССР над нацистка Германия и милитаристична Япония в тази война се оказват събития имащи световно-историческо значение, които имат огромно влияние върху цялото следвоенно развитие на човечеството и променят коренно разпределението на политическите сили в света.
Историята на Русия винаги е била богата на знаменателни събития, достойни да бъдат увековечени в народната памет. През всички векове героизмът и мъжеството на руските воини, мощта и славата на руското оръжие са били неотделима част от величието на Руската държава. 
Паметната дата 2 септември — е своеобразен ден на Победата- победата над Япония, която слага край на Втората световна война. Чест и слава, поклон пред героите!

.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;