«Президентът Тръмп обезцени възможността от дипломатическо решаване на ядреното противопоставяне със Северна Корея, обвинявайки Пхенян в опит да шантажира САЩ и техните съюзници, пишат Ричард Лойд Пери и Риз Блейкли за The Times. — Той се дистанцира от възобновяването на преговорите, пишейки в Туитър:
«САЩ говориха със Северна Корея и им платиха пари за откуп за 25 години. Разговорите няма да решат проблема!».

«Подобно връщане към дрънкането със саби предизвиква опасения, че Тръмп може да разруши крехкото разбиране, което помага да се поддържа мирът на Корейския полуостров — осъзнаването, че нито една от страните не може първа да използва ядрено оръжие», се казва в статията.

«Това временно статус-кво, както е видно, е заплашено от две неща: севернокорейската ядрена и ракетна програма и непредсказуемостта на Тръмп», посочват авторите.

«Пред САЩ, както изглежда, стои мъчителната дилема. Експертите считат за възможна ситуацията, при която Пхенян нанася удар по американските войски в Северна Корея или по Япония, за да предупреди за атаката, която той — справедливо или не — ще счете за неминуема. Тогава на ръководството на САЩ ще му се наложи да реши, да изпълнява ли задълженията си по договора, независимо от това, какво може да коства ядреният удар за американския народ», пишат журналистите.

«Японските и южнокорейските специалисти по стратегическо планиране няма публично да кажат това, но те обмислят подобни сценарии и размишляват по дългосрочните варианти. Възможностите включват в себе си примирие с Китай или придобиване на собствено ядрено оръжие», се казва в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Източник:  The Times

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;