След Втората световна война Полша има пълно право да напомня на Европа за общите ценности, които я обединяват. Това заяви премиерът на страната Беата Шидло в слово по случай 78-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Полша, сложило официално началото на Втората световна война, предаде ТАСС.

По традиция възпоменателните прояви започнаха на разсъмване в Гданск, на нос Вестерплате, където в 04.48 ч. на 1 септември 1939 г. германският крайцер «Шлезвиг-Холщайн» изстрелва първите снаряди по полски военни складове на брега на Балтийско море. В церемония край Паметника на защитниците на крайбрежието участваха представители на правителството, армията, местните власти, дипломатическия корпус, жители на града и ветерани.

«Ценностите, от които са се ръководели поляците по време на войната, залягат в основата на обединението на континента, започнало в отговор на военния пожар. Затова (. . .) Полша има моралното право да напомня за онези ценности, да стои на стража на солидарността, единството и равноправието на всички страни. Не можем да допуснем някои европейски лидери да се поддадат на изкушението да говорят с другите от позиция на силата», каза Шидло.

Преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон влезе в словесен конфликт с полското правителство.

«Полша е била съсипана и разграбена, Варшава — изравнена със земята, на окупираните полски територии са били построени лагери на смъртта, където масово са екзекутирали хора от различни етноси», напомни полската министър-председателка.

«Всичко това е ставало пред очите на Европа и на целия свят. Никой не е искал да се сражава за Гданск», подчерта Шидло.

Тя осъди редица западни медии, използващи днес израза «полските концлагери».

«Не можем да приемем такава лъжа. Няма бъдеще без истина. Длъжни сме постоянно да напомняме кой е бил жертвата, а кой — палачът», констатира тя.
Редица медии използват израза «полските концлагери», имайки предвид, че лагерите на смъртта, създадени от нацистка Германия, са били на територията на окупирана Полша, БТА

Тагове: ; ; ; ;