Автоколоната с бойци на групировката «Ислямска държава», които бяха допуснати да се изтеглят от Ливан, се върна вчера в Сирия, след като бе блокирана на иракската граница от въздушни удари на антиджихадистката коалиция под американско командване. Това съобщи нейният главнокомандващ генерал Стивън Таунзенд, цитиран от Франс прес.
Конвоят, състоящ се от автобуси и микробуси и превозващ стотици бойци, техните жени и деца, пое отново към Сирия, след като бе снабден с храна и вода от сили, съюзени с режима на Башар Асад, заяви Таунзенд.
Генералът, ръководещ коалицията в Сирия и Ирак, потвърди, че неговите сили са блокирали конвоя малко преди пристигането му на иракската граница, като са бомбардирали пътя и мост, по които се стига от сирийския град Хмаймах до град Албукамал, който е под контрола на «Ислямска държава».
Коалицията нападна и автомобили на «Ислямска държава», които опитаха да се присъединят към автоколоната, но самата автоколона не обстреляна заради присъствието на цивилни.
Тези бойци на «Ислямска държава» и техните семейства бяха евакуирани в понеделник от граничната зона между Ливан и Сирия по силата на споразумение за спиране на огъня, БТА

Тагове: ; ; ; ;