Износът на леко оръжие на България нарасна с 60% през 2016 г. в сравнение с данните за предходната година 2015 г., достигайки най-високите си нива — сравними с тези през комунистическата епоха — поради множеството конфликти в Близкия изток, според официалните данни, публикувани в четвъртък, предава Middle East Monitor.

Износът на леко въоръжение, боеприпаси и ракети достигна стойности от над един милиард евро, надвишавайки средната стойност от 670 млн. евро, регистрирана по времето, когато България е изнасяла оръжия за просъветски режими или движения в Близкия изток и Африка.

Половината от тези оръжия са доставени в Ирак и Саудитска Арабия, на стойност съответно 259 млн. и 239 млн. евро, следвани от САЩ (98 млл.), Афганистан (55 млн.), Хърватия, Азербайджан, Индия, Египет и Русия, показва годишният доклад на министерската комисия за контрол на износа.

Експертите смятат, че повечето оръжия, поискани от Саудитска Арабия и САЩ, са били използвани за доставка на въоръжени групировки, подкрепяни от тези две страни, особено в Сирия и Йемен.

България произвежда „евтини руски оръжейни модели, които са лесни за употреба», въпреки че те не се смятат за модерни, обясни българският експерт Техомир Безлов.

САЩ признаха, че американските компании са купили боеприпаси от България, за да обучат сирийските опозиционни фракции.

Изследване на боеприпасите, използвано от членовете на „Ислямска държава“, проведено от британски институт през 2014 г., разкри, че една четвърт от тези боеприпаси се произвеждат в България, Фокус

Тагове: ; ; ; ;